Kayseri'de fay sayısı arttı mı? Paleosismolog Ramazan Demirtaş'tan önemli açıklama geldi

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve Türkiye'de 11 ilde büyük yıkıma sebep olan 6 Şubat depremlerinin ardından geçen 247 gün sonra bile tartışmalar sürüyor. Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, son günlerde Kayseri'yi ele aldı ve bu konuda yapılan açıklamalara boyut kazandırdı. Kayseri'de fay sayısı arttı mı? Demirtaş, Kayseri depremi hakkında neler söyledi? Detaylar haberimizde...

Kayseri'de fay sayısı arttı mı?  Paleosismolog Ramazan Demirtaş'tan önemli açıklama geldi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kayseri’deki fayların deprem üretme potansiyeli 6.2 büyüklüğünde açıklamasına Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, açıklamada bulundu. 
Demirtaş, bu bilgiyi verebilmek için uzmanlık alanlarının; deprem jeolojisi, yapısal jeoloji, tektonik, sismotektonik, paleosismoloji, jeodezi, sismoloji vb. olmayan kişilerin bilmesinin mümkün olmadığı ifade etti. 
Demirtaş, ‘Fay tipi - kinematiği, geometrisi, segmantasyon deprem tehlike parametreleri, kırılma mekanizması ve kırılma süreçlerinden bihaber kişilerin yaptığı açıklamalar depremlerden çok daha tehlikelidir’ dedi. 
Medya mensuplarına da tavsiyede bulunan Demirtaş, ‘Basınımıza çok iş düşüyor. Lütfen kirli bilgileri köşelerinize taşımayın. Basınımıza gerçekten büyük sorumluluk düşüyor.. Deprem gibi hayati bir konuda halkı tedirgin edici-paniğe sürükleyici ve korku pompalamaya yönelik bu tür haberleri basına taşımadan önce kişileri ve haberin doğruluğunu çok ayrıntılı olarak araştırmalıdır. Bu kişilerin gerçek amaçları nedir? Bu kişilerin gerçek amaçlarının deprem risk/zararlarını azaltmak ile yakından uzaktan alakası bulunmamaktadır. Bu kişilerin gerçek amaçları can kaybı-risk azaltmak olsa, basına oynamazlar. Lütfen kirli bilgilere yer vermeyin’ diye konuştu. 
Demirtaş, ‘Kirli Bilgi: Mw= 4.3 büyüklüğündeki bir deprem'in hissedilme şiddeti 5.1 gibi küsuratla ifade edilmez’ bilgisini vererek, konuşmasını sonlandırdı. 
Demirtaş, “Özetle ‘Kayseri ilçelerinden fay geçiyor, segment/fay sayısı arttı ve riski değişti’ gibi açıklamaların hiç bir bilimsel geçerliliği bulunmamaktadır" diye tartışma oluşturan bir paylaşımda bulundu. 
MTA'nın diri fay haritasının güncellenmediğini belirten Demirtaş, “Son günlerde ‘Türkiye'de diri fay sayısı 485; 45 il ve 110 ilçe fay üzerinde bulunuyor, il ve ilçelerin riski değişti’ gibi kamuoyu ve karar vericileri yanlış yönlendiren haberler yapılmaktadır. Diğer bir konu MTA Türkiye Diri Fay Haritası'nın güncellemedi. En son harita 2011 yılında yayınlanmıştır. Bu tarihten sonra diri fay haritası güncellenmemiştir.” diye paylaşımda bulundu.