Kayseri'de büyük düşüş var – Tek sebebi kredi!

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan konut satışı verilerinin ardından Kayseri Emlakçılar Odası Selim Atasoy da Kayseri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Atasoy Kayseri'de konut satışlarının yüzde 30 düştüğünü söylerken bunun en büyük sebebinin krediye ulaşmaktaki güçlük olduğunu kaydetti. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Kayseri'de büyük düşüş var – Tek sebebi kredi!

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan konut satışı verilerinin ardından Kayseri Emlakçılar Odası Selim Atasoy da Kayseri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Atasoy Kayseri’de konut satışlarının yüzde 30 düştüğünü söylerken bunun en büyük sebebinin krediye ulaşmaktaki güçlük olduğunu kaydetti. 

Türkiye genelinde konut satışları nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,8 azalarak 75 bin 569 oldu. Konut satış sayısının en fazla ve en az olduğu iller de açıklandı. Konut satış sayısının en fazla olduğu iller sırasıyla 12 bin 406 ile İstanbul, 6 bin 272 ile Ankara ve 4 bin 427 ile Antalya olurken, en az olduğu iller sırasıyla 18 ile Ardahan, 35 ile Hakkâri ve 49 ile Tunceli oldu. Kayseri Emlakçılar Odası Selim Atasoy da Kayseri’de konut satışlarında yüzde 30’luk bir düşüşün yaşandığını kaydetti.

En çok konut satışı İstanbul’da!

Türkiye genelinde konut satışları nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,8 azalarak 75 bin 569 oldu. Konut satış sayısının en fazla ve en az olduğu iller de açıklandı. Öte yandan Merkez Bankası, Mart 2024 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi (KFE) verilerini duyurdu. Konut fiyatları martta yüzde 52 arttı.

Satışlar giderek geriliyor!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,8 azalarak 75 bin 569 oldu. Bu rakam, Mayıs 2021'den bu yana en düşük aylık satış oldu. 

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, ülke genelinde son yıllara oranla düşüşe geçen konut satışlarından Kayseri de payına düşeni aldı. Konuyla ilgili Kayseri Anadolu Haber’e açıklamalarda bulunan Başkan Atasoy, Kayserililerin yatırım aracı olarak tercih ettiği konut alım satımlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Krediye ulaşmak neredeyse imkânsız!

Kayseri’de konut satışlarının son yıllara göre yüzde 30 oranında düşüşte olduğunun altını çizen Atasoy, vatandaşların ev almak istediklerini ancak krediye ulaşmanın, ulaşılsa bile geri ödemenin çok zor olduğunu bu yüzden de ev almak isteyenlerin şu an için alım yapamadığını bununda satışlarda düşüşe neden olduğunu belirtti. 

Satış ağırlığı kendi milletimize!

TÜİK verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Atasoy, Türkiye genelinde yaşanan yabancı uyruklu satış ağırlığının Kayseri’de yaşanmadığını, buradaki satışların daha çok kendi milletimize yapıldığını ifade etti. 

Türkiye genelinde en çok satışların ikinci el emlak piyasasında yaşanmasına ilişkin durumun Kayseri içinde geçerli olduğunu belirten Başkan Atasoy, vatandaşların yaşanan bu ekonomik süreçte sıfır ev almak istese bile fiyatlardaki yüksek oranlardan dolayı alamadığını, mecburen ikinci el tercih ettiklerini vurgulayarak, ‘İnsanlar birinci el alamıyor çünkü fiyatlar çok yüksek, mecburen ikinci ele yöneliyorlar. Bağlarını veya araçlarını satıp üzerine ekleyerek ancak ikinci el alabiliyorlar’ dedi. 

Konut fiyatları hakkında da değerlendirmelerde bulunan Emlakçılar Odası Başkanı Selim Atasoy, Kayseri genelinde ikinci el konut piyasasında da sıfır konut satışlarında da artış olmadığını ve fiyatların geçen yıla göre neredeyse aynı olduğunu belirtti. 

Kayseri’deki emlak yatırımlarına da değinen Atasoy, Kayseri’deki kira gelirlerinin de diğer illerle aynı oranda arttığını bu sebeple piyasadaki kazançlarla eşit olduğunu, Kayserililerin yatırım aracı olarak tercih ettiği konut piyasasında herhangi bir kayıplarının olmadığını ifade etti.

Öte yandan konut satışlarındaki bu düşüşün piyasaya satış fiyatlarında düşüş olarak yansıması bekleniyor.

Haber: Selma Kan - Şenay Sarıaslan

Kayseri'de büyük düşüş var – Tek sebebi kredi!