EVET, AMA YETERSİZ!

Uzun süredir kuraklık ile mücadele eden Türkiye'de şiddetli kar yağışları umut verici. Ancak uzmanlar kar yağışının tek başına yeterli olmadığını nisan ve mayıs aylarında yaşanacak yağışların daha etkili olacağını söyledi.

EVET, AMA YETERSİZ!

Vatandaş yağan kardan umutlu

Türkiye uzun süredir iklim değişikliğine bağlı olarak kuraklık tehdidi altında. 2020 yılının özellikle ikinci yarısından itibaren etkisini gösteren yüksek sıcaklıklar, Türkiye’de su varlığını fazlaca olumsuz etkilemiş, hububat ürünlerinde verimi düşürmüştü. 2021 yılanda da özellikle Güney kıyılarda yaşanan orman yangınları yine mevsim şartlarının üzerinde seyreden sıcaklıktan kaynaklanmıştı. Ancak hem vatandaş hem çiftçiler 2022 yılı başlarından beri yağan kar yağışı nedeniyle umutlu. Uzmanlar ise kar yağışının etkisinin henüz belirlenemeyeceğini ilkbahar aylarında yağacak yağmurun kuraklığı engelleyici etkiye sahip olduğunu belirtiyor.

CEBİMİZE GİREN ÜRÜNÜ GÖRMEMİZ LAZIM

İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, özellikle çiftçilerin erkenden umutlanmaması gerektiğini söyledi. Mustafa Şahin, hasat zamanında karın ürünler üzerinde ne kadar etkili olduğunu anlayacaklarını belirterek, “Yağışın totaline baktığımız zaman bir önceki yıla göre daha az kuraklık var. Şu anda ekilen tohumların üzerinin karla örtülü olması çok büyük bir avantaj. Bugünde benzer bir kar yağışı gösteriyor. Eğer böyle olursa nispeten bir önceki yıla göre iyi durumdayız. Ama biz cebimize giren ürünü görmemiz lazım” diye konuştu.

İhtimalleri de düşünmek lazım

Hububat tarımında tarlaların karla kaplı olmasının sevindirici olduğunu anımsatan Şahin, “Ürün depoya girinceye kadar çok zaman var. İnsanlara iyi gidiyor deyip bu olağanüstü moral pompalamanın da bir anlamı yok. Çünkü şu anda iyi gidiyor kar yağışları ancak bir 20 gün sonra, 1 ay sonra biraz daha ürünler tarlada boylandığı zaman sert bir soğuk yapar. Kökte zararlara neden olabilir. Bunlar hep ihtimallerimiz arasında. Ama evet bir önceki yıla oranla hububatta özellikle gelen yağışlarla çok iyi bir durumdayız” ifadelerinde bulundu.

DSİ: Nisan, mayıs aylarında su kaynaklarındaki artış daha net görülebilir

 Devlet Su işleri Genel Müdürlüğü’nün Anadolu Haber’e verdiği bilgilere göre ise kar yağışının, su kaynaklarının artışı yönünde olumlu etkisi olacağı ifade edilerek, “Ancak kar örtüsü yer yer şehir içinde erimekte olmakla birlikte, kırsal alanlarda ve yüksek rakımlarda erimenin olmadığı görülmektedir. Ayrıca kar örtüsünün bir kısmının buharlaşacağı ve süblimleşeceği, bir kısmının yüzey akışa geçeceği, bir kısmının da yeraltı sularını beslemek üzere toprağa sızacağı hidrolojik çevrim gereğidir” denildi.  

Devlet Su işleri Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgilerde, şu ifadelere yer verildi:

“Yağan karın su kaynaklarına yansıması bir süreç içinde gerçekleşmektedir. Bu sürecin uzunluğu pek çok meteorolojik etkene bağlıdır. Örneğin hava sıcaklıklarının kar yağışı sonrası nasıl olacağı, güneşlenme süresinin (bulutluluk durumu) nasıl seyredeceği, rüzgâr yön ve şiddetinin nasıl olacağı kar erimesinde etken olacaktır. Bu etkiler ile ne kadar buharlaşma ve süblimleşmenin olacağı henüz belirsizdir. Kar erimesinin hızlı ya da yavaş olması da yüzey akışın miktarını, yeraltına sızan suyun miktarını belirleyecektir. Bu nedenle de nisan, mayıs aylarında su kaynaklarındaki artış daha net görülebilecek ve önceki yıllar ile de kıyaslanabilecektir.”

 

>>Dilek Bayram