Kayseri'de uyuşturucuya eğilim arttı

Son 1 yılda Kayseri'den uyuşturucu bağımlılığı ile ilgili 100'ün üzerinde başvuru aldıklarını söyleyen Temiz Toplum Derneği Genel Başkanı Bilal Ay, 'Kayseri'de atılan adımlar yeterli değil ki, böyle bir çağrı var.' dedi.

Kayseri'de uyuşturucuya eğilim arttı

Merkezi İstanbul'da bulunan Temiz Toplum Derneği'nin Genel Başkanı Bilal Ay, son 1 yıl içerisinde Kayseri'den, uyuşturucu bağımlılığı ile ilgili olarak kendilerine 100'ün üzerinde başvuruda bulunulduğunu söyledi. "Kayseri'den atılan adımlar yeterli değil ki, böyle bir çağrı var. Emniyet tedbirlerinin dışında ailelerde farkındalığı artırmaya dönük projelere ağırlık verilmeli." diyen Ay, son bir kaç aydan bu yana özellikle Hacılar ilçesinden, gözle görülür biçimde daha fazla arama aldıklarını ifade etti.

YÜZDE 90'I ERKEK

Başvuru yapanlar ya da kendi adına başvuru yapılan bağımlıların yüzde 90'ının erkek, yüzde 10'unun ise kadın olduğunu belirten Ay, "Yaş ortalamaları ise 20 ile 25 arası değişiyor. Arayanların yüzde 60'ı bekar. Lise ve ortaokul mezunlarında ağırlık olmakla birlikte, birkaçı da ilkokul ve önlisans mezunu. Yüzde 20'si işsiz, bir o kadarı da düzensiz çalışan, geri kalan yüzde 60'ı ise çalışsa da iş hayatından memnun değil." dedi.

SON ZAMANLARDA HACILAR'DAN BAŞVURU ARTTI

Son zamanlarda Hacılar ilçesinden, daha çok başvuru aldıklarını kaydeden Ay, "Bizi arayanlara baktığımızda, kendisi için arayandan ziyade, yakını ya da çevresinden herhangi biri için arayanların sayısı daha fazla. Onlar için neler yapabilecekleri konusunu danışıyorlar. Bunlar arasında ebeveynler de var, çocuklarını bu bataktan nasıl kurtarabilecekleri konusunu soruyorlar. Son zamanlarda Hacılar ilçesinden çok fazla telefon aldık. Kendileri ya da yakınlarında hiç vaka olmadığını ama ilçede uyuşturucu kullanımının sayısının arttığını, bunun için neler yapabileceğini soruyor." diye konuştu.

BENZER ÖLÇEKTEKİ İLLERLE ORANLAR YAKIN

İstanbul, Ankara ve İzmir gibi ilk üç büyük il dışında, Kayseri'nin, uyuşturucu madde bağımlılığında, benzer ölçekteki illerle paralellik gösterdiğine dikkat çeken Ay, bağımlılıkta ilk öne çıkan nedenin aile içi problemler olarak görüldüğüne işaret etti. Ay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eşler arasında ya da ebeveynler arasında yaşanan sıkıntılardan dolayı madde bağımlılığına yöneldiğini ifade edenlerin sayısı fazla. Akran etkisi, çevre etkisinden kaynaklanan eğilimler de var. Bunun yanı sıra, tedaviye başlamış olanlar ama bir şekilde tedaviyi sonlandırmadığı için bağımlılığı devam edenler de var. Burada iki neden karşımıza çıkıyor, ya semptomları çok ağır ve tedavi yeterli gelmiyor ya da nasılsa kurtuldum düşüncesiyle tedavi yarıda bırakılıyor."

"UYUŞTURUCU 'AİLE HASTALIĞI'DIR"

Uyuşturucu bağımlılığının önlenmesi ile ilgili olarak, ailelere farkındalık çalışmalarının artırılması gerektiğinin altını çizen Ay, "Biz, uyuşturucu bağımlılığına 'aile hastalığı' deriz. Çocuk bu tuzağa düşürüldüğünde tek başına mücadele edemiyor ve ailesi de tenkit etmekten öteye gidemiyorsa, o çocuklarda bağımlılık süreci devam ediyor. Bu nedenle erkenden önlem almak için ailelerin farkındalıklarını artırmaya dönük çabalar ve projeler yaygınlaştırılmalı." ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'DE RAKAMLAR ARTIYOR

Uyuşturucu bağımlılığına dair raporlar en son 2019'a ait ve 2018 rakamlarını baz alıyor. TUİK tarafından da baz alınan, Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi'nin 2019 raporuna göre tedavi gören sayısı 2018 yılında bir önceki yıla göre 40 bin kişi artarak 251 bine yükseldi. Uyuşturucu madde kullananların yüzde 65'i 15-34 yaş arasında seyrediyor. İlk kullanımda uyuşturucu maddelerin yüzde 71,9'u arkadaş veya çevresinden temin ediliyor. Uyuşturucu maddeyi ilk kullanım yaş ortalaması 19. En yoğun kullanım yüzde 29,9 ile lise mezunlarında.

MADDEYE ULAŞIM DA KOLAYLAŞTI

Ele geçirilen sentetik uyuşturucu madde miktarında da durum ürkütücü. 2018 yılında ele geçirilen uyuşturucu madde 'skunk' bir önceki yıla göre 3 buçuk ton artarak 11 ton oldu. 2018 yılında metamfetamin ele geçirilen operasyon sayısı bir önceki yıla göre yüzde 68, yakalanan şüpheli sayısının da yüzde 73 arttı ve metamfetamin maddesi sanılanın aksine çok ucuz.

 

 

Özel Haber Selma Kara