Yıllar Önce Kiraların En Ucuz Olduğu Mahalleydi, Şimdi Fiyatlar Dudak Uçuklatıyor

Kiralık konut sıkıntısının yaşandığı Kayseri'de, bir dönem evlerin tamamının boş olduğu o mahallede bile kira fiyatları tavan yaptı. Ev sahiplerinin yaptığı keyfi zamlar yüzünden o mahallede bile ev kiralamak artık çok zorlaştı… Ayrıntılar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Yıllar Önce Kiraların En Ucuz Olduğu Mahalleydi, Şimdi Fiyatlar Dudak Uçuklatıyor

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Kayseri’de de yüksek kiralar, ekonomi için büyük sorun olmaya devam ediyor. İşyeri kiralarından daha fazla artan konut kiraları, özellikle emekli ve dar gelirlilerin belini büküyor.

Kent merkezlerine yerleşen göçmenlerden sonra baş gösteren kiralık konut sıkıntısı, 11 ilimizi derinden etkileyen depremden sonra had safhaya çıktı. Pek çok depremzede, yaşadığı kenti terk ederek, başka illerde ikamet etmek zorunda kaldı.

Depremzedelerin yaşadığı zorunlu göç, birçok ilde zaten sınırlı olan kiralık konut stokunu tamamen eritti ve fiyatlar birkaç ay içinde tavan yaptı. Bu duruma bir de kalıcı hale gelen yüksek enflasyon eklenince, kiralık konut fiyatları, dudak uçuklatacak noktaya geldi.

Kiralık konut fiyatlarının seyrini en iyi gösteren örneklerden biri ise Kayseri’de yaşanıyor. Yıllar önce konutların birçoğunun boş olduğu ve en ucuz kiralık konutların olduğu Erkilet Mahallesi’nde şimdilerde fiyatları gören vatandaşlar hayretler içerisinde kalıyor.

Bir dönem, ‘yakıt parası’ karşılığı konutların kiralanabildiği bu bölgede, binlerce konut yapılmasına karşın kiralık konut bulmak neredeyse imkansız hale gelirken, var olanların kiraları ise aylık 10 bin Türk lirası ile 15 bin Türk lirası arasında değişmesi, görenleri hayrete düşürüyor.

Erkilet’te ortalama bir daire kiralamak isteyen bir vatandaş, 1 aylık depozito, 1 aylık kira karşılığı emlakçı komisyonu ve 1 aylık da kira olmak üzere ilk etapta 45 bin TL ödemek zorunda kalıyor. Üstelik ev sahipleri, kira kontratlarına yıllık zam oranını belirtmiyor. Bir sonraki yıl bu rakamın ikiye katlanacağı hesaplanıyor.

Sadece Erkilet örneği bile konut fiyatlarında yaşanan aşırı dalgalanmayı gözler önüne sermeye yetiyor. Fiyatların bu kadar yükselmesinde, ev sahiplerinin keyfi tutumu da önemli bir etken olarak ön plana çıkıyor.