Kayseri'nin ve bölgenin ilk deprem tatbikatı yapıldı

Kayseri ve bölgenin ilk deprem tatbikatı, kentsel dönüşüm yapılan Ahi Evran Mahallesi'nde gerçekleştirildi.

Kayseri'nin ve bölgenin ilk deprem tatbikatı yapıldı

Kentsel dönüşüm yapılan ve yıkımı gerçekleşen evlerin enkazında, koordinatörlüğünü Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Kayseri İl Müdürlüğü'nün yaptığı bir deprem müdahale tatbikatı düzenlendi. Gerçekleştirilen tatbikata Vali Orhan Düzgün, İl Jandarma Komutanı Halil Uysal, İl Emniyet Müdürü İbrahim Kulular, AFAD İl Müdürü Osman Atsız, vali yardımcıları, ilçe kaymakam ve belediye başkanlarıyla tatbikata katılan diğer illerin idarecileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Önce 10.30'da, daha sonra ses olacağı nedeniyle TEOG sınavına katılan öğrencilerin rahatsız edileceği gerekçesiyle 12.00'da başlayan, Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında, 8 bakanlık ve Kızılay ile birlikte 9 kamu kurum ve kuruluşunun yerel düzeyde yapılanmalarının ana çözüm ortağı olduğu ve 26 hizmet grubunun bölgesel destek alanındaki Kahramanmaraş, Sivas, Nevşehir, Kırşehir, Yozgat  illerinin katılımı ile faaliyet gösterdiği bölgesel saha tatbikatı yapıldı. 

5 ilin katıldığı tatbikat öncesinde konuşan ve tatbikat hakkında bilgiler veren AFAD İl Müdürü Osman Atsız, "Bugün gerçekleştirmekte olduğumuz bölgesel saha tatbikatımız bundan sonra ülkemiz için acil ve afet durumlarına müdahalenin yapısal olarak belirlendiği Türkiye Afet Müdahale Planı'nın bir parçasını oluşturmaktadır. Kayseri İl Afet Müdahale Planı kapsamında ana çözüm ortağı ve destek çözüm ortaklarının katıldığı 4 bin 238 personele eğitim verildi. Bu operasyon senaryosunda 700 personel görevlendirilmekte olup, arama kurtarma, umke, ambulans, itfaiye, olay yeri inceleme, asayiş, trafik, gıda denetim, cenaze yıkama, cenaze nakil, mobil haberleşme ve benzeri 115 araç görev aldı. İlimiz ve bölgemiz için bir ilk niteliğinde olan bölgesel tatbikatımız, afetlere bir gün değil her gün bütün kamu kurum ve kuruluşları ve STK'larımız ile birlikte tek vücut olacağımızı gösterme günüdür. Afete hazır Türkiye, afete hazır Kayseri. Afetsiz günler temennileri diliyorum" dedi. Tatbikat öncesinde konuşan Vali Orhan Düzgün ise büyük küçük bir çok afet ve felaket geçirerek, büyük acılar yaşandığını ifade ettiği konuşmasında "Başımıza gelebilecek olan afetlere karşı hazırlıklı olmak, afet öncesinde alınabilecek tedbirleri gözden geçirmek, afet sırasında ve sonrasında her kurumun kendine düşen görevi  en iyi şekilde bilebilmesi, buradaki eksikliklerin neler olduğunun bu provalarda görülmesi son derece önemli. Tabi bir felaket meydana geldiğinde krizi yönetmek çok önemli. Kriz yönetiminden belki risk yönetimine geçmek, bölgedeki komşu illerden destek almak ya da onlara destek olmak da bu faaliyetler kapsamında ele alınmaktadır" diyerek afetlere hazırlıklı olunması gerektiğini ifade etti ve bir afet veya felaket yaşanmaması ile gerçekleştirilen tatbikatın kazasız belasız sonlanması temennilerinde bulundu. 

Ahi Evran Mahallesi'nde 5.7 şiddetinde bir deprem süsü ile başlayan tatbikatta yangın, su sızıntıları ve konut enkazları depreme uygun olarak sunulurken, mahalle sakinleri ve enkaz altında kalan kişilerin yakınları da feryat ederek depremi canlandırdı. Olaya ise 700 personel ve 115 araç ile her türlü teknik ve acil müdahale de bulunuldu. 

Bir kaza yaşanmadan sona eren tatbikat sonrasında Vali Düzgün, temsili deprem bölgesi yakınında kurulan AFAD ve diğer kurumların çadırlarını ziyaret ederek, depremin ve depremde yapılan arama kurtarma çalışmalarının can ve mal kayıpları bilgisini öğrendi. 

KAYSERİ'NİN AFETİ 'KAYA DÜŞMESİ'

Kayseri’de meydana gelen afetler içerisinde kaya düşmesinin ilk sırada olduğu bilinirken, AFAD’ın afet kayıtlarına göre Türkiye’de kaya düşmesinin en çok yaşandığı ilin de Kayseri olduğu dikkatleri çekti.

AFAD ve Kayseri Valiliği’nden edinilen bilgilere göre, Kayseri’de yaşanan afet türlerinin içerisinde en çok kaya düşmesine rastlandığı belirlendi.

KAYA DÜŞMESİNDEN 3 BİNE YAKIN AFETZEDE

Edinilen bilgilerde Kayseri’de toplam 279 kaya düşmesi olayı yaşandığı bilgisi kayıtlara geçerek afetler içerisinde 1. sırada gelirken, kaya düşmesinden etkilenen kişi sayısı ise toplam 2 bin 934 oldu. Kayseri’de sel ve su baskınında ise 187 olay ile 761 kişinin zarar gördüğü paylaşıldı. Kayseri’de yaşanan diğer afetler ise deprem, heyelan ve çığ oldu. Söz konusu bu olaylarda ise kayda değer miktarda bir zarar yaşandığı belirtilmezken, Germir, Talas, Tavlusun, Konaklar ve Mimarsinan gibi mahallelerde kayalıklar altında bulunan evler için hala risk bulunduğu da gözler önüne seriliyor. HABER: KAAN AKBAŞ