Ramazan Bayramı'na, Şeker Bayramı Demek Doğru Mu?

Mübarek Ramazan ayının bitimiyle kutlanan Ramazan Bayramı'nı pek çok kişi 'Şeker Bayramı' olarak adlandırıyor. Peki, bu bayrama bazı kimseler neden şeker bayramı diyor? Ramazan Bayramına Şeker Bayramı demek günah mı? Ayrıntılar Kayseri Anadolu Haber'in haber bülteninde…

Ramazan Bayramı'na, Şeker Bayramı Demek Doğru Mu?

Mübarek ramazan ayını tamamladık ve Ramazan Bayramını idrak etmeye başladık. Ramazan ayından hemen sonra gelen bayram, tüm Dünya Müslümanları tarafından Ramazan bayramı olarak anılıyor. Ancak ülkemizde bazı kesimler özellikle bu bayrama “şeker bayramı” adını veriyor. 

Yazar İsmail Genç, bayramın kendi adıyla anılması gerektiğini belirterek, “Günümüzde, ülkemizde bu bayramın adına şeker diyenlerin olduğunu görüyoruz. Genellikle muhafazakar olmayan kesim bu ismi çok kullanıyor. Kısacası oruç tutanlar Ramazan, tutmayanlar Seker Bayramı diyorlar, gibi algılama söz konusu. Halbuki böyle bir ayrıma ne ihtiyaç var, ne de gerek var.” Dedi.

Bu ismin bazı kesimler tarafından sonradan uydurulduğunu ifade eden Genç, semazen.net adlı sitedeki yazısında şunları kaleme aldı: 
‘Bu bayrama şeker bayramı diyenlerin ortaya sunduğu gerekçe, bayramda misafirlere şeker ikram ediliyor olması. Herkes birbirine şeker ikram ettiği için bu isimle anılmalıymış. Bu görüşe katılmamız mümkün değil. O zaman kurban bayramında et çok olduğu için et bayramı diyelim. Ayrıca artık, eskisi gibi misafirlere şeker ikram edilmiyor. Artık çeşit çeşit çikolatalar ikram ediliyor. Birkaç yıl sonra çikolata bayramı mı diyeceğiz?’

Pek çok ilahiyatçıya göre ise Ramazan Bayramı ne ise onu o şekilde tanımlamak doğru olandır. Ayrıca bu bayrama ‘Fitir Bayramı’ yani ‘Orucu Açma Bayramı’ denmelidir.