'Keyfi kararın maliyeti bir gecede 500 milyar TL'
İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş ve beraberindeki partili milletvekilleri, Merkez Bankası Başkanının değiştirilmesinin, devlet ve sektörel borçlanmaya etkileri ile vatandaşı uğrattığı ekonomik zararın belirlenmesi amacıyla meclis araştırması yapılmasını istedi.
Konuyla ilgili olarak TBMM 'de grubu adına söz alan Milletvekili Ataş, Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal 'ın Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile değiştirilmesi sonrasında TL 'nin yüzde 15 civarında değer kaybettiğin, doların ise 7,20 seviyelerinden 8,30 seviyelerine çıktığını söyledi. Bu durumun hem ülkenin dış borcunu artırdığını hem hammaddeye dolarla ulaşan sanayiciyi olumsuz etkilediğini hem de vatandaşın yoksulluk düzeyini artırdığını ifade eden Ataş, söz konusu sorunları Cumhurbaşkanı Hükumet Sistemi 'ne bağladı. Söz konusu sistemin tek kişiye karar yetkisi tanımasından dolayı, keyfî alınan kararların faturasının vatandaşa yansıdığını kaydeden Ataş, "Tek adamın keyfiyeti ve partili Cumhurbaşkanlığı sisteminin Türk ekonomisine o gecenin maliyeti 500 milyar Türk lirası olmuştur. Bu para saraylarda sefa sürenlerin cebinden değil, zaten geçim sıkıntısı çeken vatandaşın cebinden çıkmaktadır.” dedi.
"TÜRK LİRASI PULA DÖNDÜ"
Konuşmasında, Merkez Bankasının bağımsızlığının önemine işaret eden Ataş, "Tam da bu sebepten ötürü, ABD Merkez Bankasının Başkanı dört seneliğine göreve gelmektedir; ABD Başkanı, olağanüstü bir durum olmadıkça Merkez Bankası Başkanını görevden alamamaktadır. Avrupa’daki duruma bakıldığında ise Avrupa Merkez Bankasında bu sürenin sekiz yıl olduğu görülmektedir. Ülkemizin her yerine sirayet eden istikrarsızlık, hayati bir kurum olan Merkez Bankasında da görülmektedir. Ülkemizde 2016 yılı sonrasında göreve gelen Merkez Bankası başkanlarının görev süreleri gittikçe kısalmaktadır. Nisan 2016’da göreve gelen Sayın Murat Çetinkaya üç buçuk seneye yakın görevde kalırken onu takip eden Sayın Murat Uysal bir buçuk seneden daha az görev yapmıştır. Sayın Naci Ağbal’ın görev süresi ise beş ayı bulmamıştır. ABD’de 4 başkan otuz dört yılda değişirken bizde dört yılda 4 başkan değişmiştir. Bunun sonucunda ise Türk lirası pula dönmüş, faiz oranları yükselmiş, döviz kuru artmış, işsizlik artmış, enflasyon artmıştır. AKP’nin 'İstikrar sürsün, Türkiye büyüsün ' söylemleri yerini istikrarsızlığa ve ekonomideki küçülmeye bırakmıştır.” ifadelerini kullandı.
"MERKEZ BANKASI BAŞKANI DEĞİŞTİREREK EKONOMİ YÖNETİLEBİLİR Mİ?"
“Altı ayda bir Merkez Bankası Başkanı değiştirerek ekonomi yönetilebilir mi?” diye soran Ataş, tüm bu nedenlerden dolayı, söz konusu merkez bankası başkanı değişikliğinin ülkeye, sanayiciye ve vatandaşa etkisinin araştırılması istemiyle meclis araştırması yapılmasını istediklerini sözlerine ekledi.
Haber Merkezi