Afgan Dosyası

Kayseri'de 5 bin civarında düzensiz Afgan göçmen yaşıyor. Bu rakamla Kayseri, Türkiye'de en fazla Afgan'ın yaşadığı 10'uncu il konumunda.

Afgan Dosyası

KAYSERİ'DE SAYILARI 5 BİN CİVARINDA

Kayseri'de en son ulaşabildiğimiz 2019 verilerine göre, 4 bin 511 düzensiz Afgan göçmen yaşıyor. Türkiye'de Afganların yaşadığı illere bakıldığında ise Kayseri 10'uncu sırada yer alıyor. Kayseri'den önceki 9 ilin sıralaması ise şu şekilde: Aksaray (13 bin 209), Afyonkarahisar (9 bin 327), Konya (8 bin 844), Tokat (7 bin 305), Çankırı (7 bin 32), Karaman (5 bin 853), Sivas (5 bin 500).

EN ÇOK AFGAN MEVLANA'DA YAŞIYOR

Afgan Mülteciler Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (ARSA) Kurucusu ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Zakira Hekmat, ilde Afgan göçmenlerin en fazla yaşadığı mahallelerin, , Mevlana, Saabiye Fevziçakmak, Gevher Nesibe Mahallesi, Küçükmustafa Mahalleleri, Danişment olduğunu söyledi.

EN FAZLA ÇOBANLIK YAPIYORLAR

Kayseri'deki Afganların çoğunlukla çobanlık yaparak geçindiklerini belirten Hekmat, Afganların en önemli probleminin, resmî çalışma izinlerinin bulunmayışı olduğunu ifade etti. Hekmat, "Çobanlık dışında da Organize Sanayi Bölgesinde çoğunlukla tekstil firmalarında çalışıyorlar. Ama resmî çalışma izinleri olsa daha iyi olur. Çünkü diğer türlü hem yasa dışı çalışıyorlar hem de çok ucuz fiyatlara, sadece karın tokluğuna. Geçici koruma altındakilerin aldığı Kızılay Kart gelirinden de başka geliri olmuyor ama bunu bile almak için hem geçici koruma statüsünde olmaları hem de bazı kriterleri sağlamaları gerekiyor. Örneğin en az 3 çocuğu olacak, hastası olacak, 18 yaş üstü çocuğu olmayacak, duş olacak gibi. O kart karşılığında da 155 TL yardım alıyorlar. Göç İdaresinden ret olunan dosyalar da bundan faydalanamıyor. Öyle olunca dilencilik yapmak yerine buralarda çok düşük ücretlere çalışıyorlar." diye konuştu.

TEK GELİRLERİ 155 TL

Hekmat, kaçak çalışma dışında Afganların yaşadığı diğer problemleri ise şöyle sıraladı:

"Çocukların eğitimi çok büyük sıkıntı. Onun dışında dil bariyeri ve hastanelerde tercüman bulunmamasından dolayı yaşanan sıkıntılar var. Bir de Afganların başvuruları Göç İdareleri tarafından çok reddolunuyor. Çoğunun başvurusu kabul edilmiyor ve şartlı mülteci olarak kalıyorlar. Öyle olunca da kayıt dışı kalıyorlar. Ama mahkemeye başvuru yapıyorlar, mahkeme süreci devam edene kadar da Türkiye'de kalabiliyorlar bu da 1, 2 yıl sürüyor."

AFGANLAR KAYSERİ'DE YAŞAMAKTAN MEMNUN

Afganların Kayseri'de yaşamaktan memnun olduklarının altını çizen Hekmat, "Çünkü komşuları iyi, bazı zorlukları olsa da Kayseri'de çok ciddi sıkıntılarla karşılaşmıyorlar. Zaten Afganlar kendi hallerinde, sabah işlerine gidip akşam evlerine gelirler. Öyle olunca da yerli halkla bir sıkıntıları olmuyor." dedi.

AFGAN SIĞINMACILARA ÖNYARGILAR BAŞLADI

Ancak son zamanlarda Afgan mültecilere karşı önyargılı bazı tutumların sergilendiğine şahit olduklarını dile getiren Hekmat, şöyle devam etti:

"Daha önce Afganlara karşı bir şey yoktu. Hatta toplum Suriyeli sığınmacılara karşı tepkiliydi ama Afganlara karşı tepkisi yoktı. Ama artık önyargı var. Bunun nedeni de siyasetçilerin, 3 milyon Afgan sığınmacının Van kapısında beklediğine dair yaptıkları popaganda ve porovokasyon. Bu sözlerden dolayı insanlar, 'Suriyelilerden sonra başımıza bir de Afganlar geldi.' diye düşünüyor. Ama Kayseri' de böyle tepkilerle karşılaşmıyoruz."

MÜLTECİLER SEÇİM MALZEMESİ OLARAK KULLANILIYOR

Her seçimden önce göçmen meselesinin kullanıldığını söyleyen Hekmat, ""2018 yılında da aynı şekilde siyasî kişiler dedi ki, Van kapısında 3 milyon Afganistanlı bekliyor. Ama o 3 milyon Türkiye'ye gelmedi; 22 bin Afganistanlı geldi. Şu anda da kapıda bu sayıda Afganlı yok. BM Yüksek Komiserliği 2021 başındaki istatistiklerine göre tüm dünyada yaşayan Afgan nüfusu 2.6 milyon. Bunların yaklaşık 900 bini İran'da, geri kalan Pakistan'da, 700 bini Almanya'da yaşıyor. Türkiye'de Afganların en çok yaşadığı 10'uncu ülke ve Türkiye'de toplamda 117 bin Afgan sığınmacı var. Taliban'ın zulmünden dolayı kaçan olsa da sayıları Suriye'den gelenler kadar değil. Suriye'den bile komşu ola ola 3 buçuk milyon insan geldi, Afganistan'dan o kadar insan 2 ülkeyi atlayarak nasıl Türkiye'ye gelecek?" ifadelerini kullandı.

>>ÖZEL HABER - Selma Kara