Murat Yerlikhan

E-TİCARET BAŞARDI

Murat Yerlikhan

Artık kesin bir konu, e-ticaret geleneksel işletmelerin sonunu getirecektir. Malların, hizmetlerin, onarımın, yedek parçaların elektronik satışı ve teslimi farklı bir yoldan gerçekleştirilmektedir.

Tabii, e-ticaret farklı bir kafayı, farklı bir organizasyonu, farklı bir üst yönetimi ve farklı bir performansı gerekli kılmaktadır.

Günümüzde geleneksel işletmelerde teslimat sıradan bir iştir. Ama e-ticarette teslimat ayrı bir özelliğe sahip olmaktadır. Mesela, teslimatın hızı ve kalitesi çok önemlidir.

19. yüzyılda demir yolu mesafeye hükmederek işte ve ekonomide büyük bir etki yaratmıştı. Demir yolu insanlığın düşünce tarzını ve ufkunu değiştirmişti. E-ticaret ise mesafeyi ortadan kaldırmıştır. Artık, alıcı ve satıcının hangi mekanlarda olduğunun önemi kalmamıştır. Eğer alınan bir hizmetse teslimat daha kolay ve farklı olmaktadır.

E-ticaret pahada ağır ve yükte hafif ürünlerde çok kolayken, parada ve yükte ağır ürünlerde biraz farklı bir çözüm kullanılmaktadır.

E-ticaret bence başardı. Alış-verişin şeklini değiştirdi. Günümüzde ve ileride e-ticaretle ilgili bizi şaşkınlığa düşürecek çok olay göreceğiz. 

Yazarın Diğer Yazıları