Murat Yerlikhan

Şanssızlık

Murat Yerlikhan

Bir eğlence yerinde otururken bir adam istemsiz ani bir hareketle üzerinize kahve dökse, pek de iyi gözle bakmazdınız. Ancak, bir trendeyken aniden yapılan fren sebebiyle üzerinize kahve dökülebilir. Böyle bir olayda kimse suçlanmayacaktır. Bazı düşünürlere göre, eğer durum kontrol edilebilir durumsa başka değerlendirilmeli, kontrol edilebilir değilse başka değerlendirilmelidir.

 

Bir golf oyuncusu topa seyircilere doğru vurabilir, bu top da bir kişiye isabet ederek onu öldürebilir. Bir başka golf oyuncusu ise atışını beklenen şekilde seyircilere doğru yapmayabilir. Seyirciyi öldüren golfçü suçlanmalı mıdır? Bazı düşünürlere göre, insanın niyeti önemlidir.

 

Başka bir olaya anlatmak istiyorum: Sabaha kadar içen iki kafadar zil zurna sarhoş arabalarına binerek evlerine gitmek üzere yola çıkarlar. Birisi evine varır ve yatar. Diğeri ise, yola fırlayan dikkatsiz bir gence çarpar ve öldürür. Aslında her ikisi de sarhoş olduğu için arabalarına binmemeleri gerekirdi. Gencin ölümüne sebep olan kişi şanssızdır. Aynı olay diğerinin de başına gelebilirdi. Her iki durum farklı sonuçlar doğurduğu için farklı ele alınmalıdır.

 

Bazı düşünürler sonuç önemli derken, bazı düşünürler eylemi yapanların niyetlerini ön plana çıkarıyor, bazıları ise kontrol edilemeyecek farklardan söz ediyor.

Yazarın Diğer Yazıları