Murat Yerlikhan

PERFORMANS DEĞERLENDİRİCİLER

Murat Yerlikhan

Performans değerlendirmesinin kimler tarafından yapılacağı değerleme tekniğine göre belirlenmektedir. Ama her halükârda, değerlendiricilerin yapılan işler hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olması ve değerlemede duygusal olmaması gerekiyor.

Bir performans değerleme sisteminde aşağıdaki kişiler performans değerleme yapabileceklerdir;

1.Yöneticilerin değerlendirmesi,

2.Astların değerlendirmesi,

3.Çalışanların kendi kendini değerlendirmesi,

4.Birim çalışanlarınca değerlendirme,

5.Müşterilerce değerlendirme,

6.Bağımsız gözlemci tarafından değerlendirme.

Yöneticilerin değerlendirmesi konusunda şunlar söylenebilir: İlk amiri çalışanın olumlu ve olumsuz bütün davranışlarını bilir. Ancak, ilk amirin değerlendirmesinde de sorunlar olabilir. İlk amir cezalandırıcı bir amir olabilir veya çalışan tek yönlü bir iletişim sebebiyle eleştiri karşısında savunmaya geçebilir.

Çalışanlar performans değerlendirilmesi sistemi içerisinde astlarca da değerlendirilebilir. Astlarca değerlendirme pek yaygın değildir. Çünkü üstler astlar tarafından değerlendirmeden pek memnun olmamaktadırlar. Kaldı ki, ast kötü niyetli de olabilir.

Performans değerleme sisteminde çalışanın kendi kendisini değerlemesi de mümkündür. Amaç üstün astının kendi performansı hakkında düşüncelerinin öğrenilmesinin sağlanmasıdır. Bu değerlendirme türü tek yönlü bir değerlendirmenin sakıncalarını taşımaktadır.

Performans birim çalışanlarınca da değerlendirilebilir. Aynı birimde çalışanların birbirlerini tanıyor olmaları değerlemenin esasını oluşturmaktadır. Birim çalışanlarının birbirlerini suçlamaları sistemin dezavantajı olarak görülmektedir.

Müşterilerce de değerleme yapılabilmektedir. Müşteriler böyle bir durumda kendilerini iyi hissetmektedirler. Ancak, kötü amaçlı müşterilerin de olabileceği unutulmamalıdır. 

Bağımsız gözlemci, çalışanları kısa zamanda ve dar bir çerçevede değerlendirmektedir. Bu değerlendirme türü birçok sakıncayı bünyesinde taşımaktadır.

Yazarın Diğer Yazıları