Gazeteci Yunus Bekir, memleketi Turan'da anılacak

Kayseri Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Alim Gerçel, Kayseri 'de ilk Türkçe gazeteyi yayımlayan Gazeteci Yunus Bekir için memleketi Turan'da anma töreni düzenleyeceklerini söyledi.

Gazeteci Yunus Bekir, memleketi Turan'da anılacak

Kayseri Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Alim Gerçel 3 Mayıs Türkçülük Günü sebebiyle Kayseri Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda 3 Mayıs Türkçülük Günü’nde 1910 yılında ilk Türkçe gazeteyi yayımlayan Gazeteci Yunus Bekir’i anacaklarını belirten Gerçel açıklamasında şu ifadelere yer verdi, “Türkçülük Günü 3 Mayıs 1944 tarihinde Türk Milliyetçilerinin komünizme dur dedikleri, o devrin dikta rejimine karşı protestolarını başlattıkları kutsal hareketin adıdır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünden sonra, onun Türk Milliyetçiliği ölçüsünde geliştirdiği devlet politikasına dinamit koymak isteyenlerin elinde patladığı, Hüseyin Nihâl Atsız'ın önderliğinde bir grup idealist Türk gençliğince başlatılan kutlu mücadele günüdür. Türkçülük daima hak, hürriyet ve millet menfaatinden yana olmuştur. Türkçülerin parolası; “Her şey Türk için, Türk'e göre, Türk tarafındandır.”


İSMİNİ KENDİ VERDİĞİ TURAN MAHALLESİ’NDE ANILACAK

Yunus Bekir’i Anma Programı’nın her yıl düzenlendiğini belirten Gerçel, “3 Mayıs Türkçülük Günü dolayısıyla Kayseri Kültür Ve Turizm Derneği, Türk Ocakları Kayseri Şubesi, Kayseri Gazeteciler Cemiyeti, Kayseri Turan-Sarımsaklı Kültür Ve Turizm Derneği, Turan Ve Sarımsaklı Mahalleleri Muhtarlıkları, Anadolu Muhtarlar ve Mahalli İdareler Derneği tarafından her yıl bir dizi program düzenlemektedir. 1910 yılında Kayseri'de ilk Türkçe gazete olan Erciyes Gazetesi’ni yayınlayan, Memleket Hastanesi ve 70' den fazla okulun yapımında katkısı olan örnek insan Türkçü Gazeteci Yunus Bekir'in kabri başında manevi huzurunda anma programının 14.sünü 3. Mayıs 2023 çarşamba günü saat: 11:00’da Turan Mahallesi mezarlığında yapacağız. Allah bütün geçmişlerimize rahmet eylesin. Ruhları şad, kabirleri geniş, makamları cennet olsun. Bu vesileyle 14 Mayıs'ta yapılacak olan cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin Türk milletine hayırlar ve bereketler getirmesini diliyoruz. Düzenleme kurulumuz adına Türkçüler Günü’nüzü kutluyoruz. Sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz. Tanrı Türk’ü korusun ve yüceltsin” ifadelerinde bulundu. 

YUNUS BEKİR KİMDİR?
Yunus Bekir, 1868 yılında Kayseri’nin Melikgazi ilçesine bağlı eski adı Dimidere olan Turan köyünde dünyaya geldi. 13 yaşındayken ailesiyle birlikte İstanbul’a yerleşti. Haydarpaşa Cerrah Mektebini bitirdi. 1892’de İttihad ve Terakki örgütüne girdi. Mizan ve Meşveret gazetelerini dağıtmak suçundan 8 ay hapis yattı. 1897 Türk-Yunan Savaşı’nda gönüllü asker olarak cepheye gitti. Savaş sonunda Bulgaristan, Romanya ve İsviçre’ye geçerek İttihad ve Terakki’nin çalışmalarına katıldı.
Türkiye’ye döktükten kısa bir süre sonra, İstanbul’da patlayan bombalarla ilgili olaylar sonunda yakalanarak, 3,5 yıl daha hapiste kaldı. Hapis cezasının bitmesinden sonra memleketi Kayseri’ye sürgün olarak gönderildi. Kayseri’de İstanbul Hükümeti aleyhine yürüttüğü faaliyetlerinden dolayı 8 ay daha Kayseri Cezaevinde kaldı. 1908 yılında Meşrutiyet’in ilanından sonra, Mutassarrıf Muammer Bey’in kurduğu basımevinde 29 Ağustos 1910 tarihinde yayımlanmaya başlayan ve Kayseri’de çıkan ilk Türk gazetesi olan Erciyes’in imtiyaz sahibi ve sorumlu müdürü olarak görev aldı. Düzenlediği yardım kampanyaları ve eğitim seferberliği ile Kayseri’nin birçok yerinde okul yapılmasına vesile oldu. 1931 senesinde Sivas’ın Şarkışla ilçesinde vefat etti. Yunus Bekir’in kabri, şu anki ismini almasında büyük etkisi olan Turan Mahallesi’ndeki mezarlıktadır. Bekir’in ayrıca “Turan’dan Bir Ziya, Asrın Feryadı, İzmihlal” isimli bir de kitabı bulunmaktadır.