Yalnızca Erciyes Dağı'nda Görülüyor - Bedeli 244 Bin TL

Kayseri'nin simgesi Erciyes Dağı'nda görülen nadir endemik bitki türlerinden Şakayıklar açmaya başladı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde...

Yalnızca Erciyes Dağı'nda Görülüyor - Bedeli 244 Bin TL

Bahar aylarında açmaya başlayan Şakayık çiçekleri, Kayseri'de havaların ısınması ile endemik bitkileri bünyesinde barındıran Erciyes Dağı'nın eteklerinde açmaya başladı.

Birbirinden farklı renklerde açan şakayık çiçeği, Erciyes Dağı'ndaki kayalıklar arasında yetişiyor.

Yalnızca Erciyes Dağı'nda Görülüyor - Bedeli 244 Bin TL

Halk arasında 'ayı gülü' olarak bilinen endemik bitki, tarihte hanedanlığın zenginlik ve haysiyet sembolleri arasında yer alıyordu. 

2016 yılında Expo sembol çiçeği olan Şakayıklar, Erciyes Dağı'nda yürüyüşe çıkan ve çiçeğin önemini bilmeyen vatandaşlar tarafından koparıldığı için çiçek türü nadir görülen bitkiler arasında yer alıyor. 

Şakayık çiçeğini korumak isteyen yetkiller ise bu çiçek türünü koparan kişilere 244 Bin TL para cezaası kesildiğini belirttiler.

Şakayık'ın Özellikleri

Bilimsel adıyla Paeonia ve Paeoniaceae(şakayıkgiller) familyasından geliyor. Renk çeşitliliğiyle oldukça zengin bir bitkidir. Pembe, sarı, beyaz, krem renginde soğanlı bir türdür. Çiçeğinin boyları yarım ve 1 metre arasında değişebilmektedir. Çiçekleri katmerli ya da yarı katmerlidir. Kış aylarında soğuğu sevmediklerinden dolayı hemen solarlar. Nisan, Mayıs, Haziran aylarında çiçeklenirler.