Ata tohumları fiyatları katlayabilir!

Tohum sanayicileri Ar-Ge çalışmalarıyla yüksek ve verimli tohum üretiminde bulunuyor. Türkiye Tohumcular Birliği ülkenin dört bir yanından 400 yerel çeşidi gen bankasına kazandırıyor. Sektör temsilcileri ata tohumlarına karşı uyarıyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

Ata tohumları fiyatları katlayabilir!

Tohum sanayicileri Ar-Ge çalışmalarıyla yüksek ve verimli tohum üretiminde bulunuyor. Türkiye Tohumcular Birliği ülkenin dört bir yanından 400 yerel çeşidi gen bankasına kazandırıyor. Sektör temsilcileri ata tohumlarının kullanımının insanları açlığa sürüklediğini ata tohumlarıyla üretim yapılması halinde 50 liralık domatesin 250 liraya çıkabileceğini belirtiyor.

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği(TSÜAB) Başkanı Yıldıray Gencer, sektör temsilcileri ve bürokratlara verdiği iftar öncesi basın toplantısı düzenledi.

Ekonomim'de yer alan habere göre, Gencer, tohum sanayicileri olarak yerel çeşitlere büyük destek verdiklerini ancak, üretimin tamamının verimliliği düşük olan ata tohumlarıyla yapılması halinde bugün 50 lira olan domatesin 250 liraya yükseleceği uyarısında bulundu.

Ata tohumları fiyatları katlayabilir!

Yıldıray Gencer, kendi deyimiyle ‘tohum sektöründe doğru bilinen yanlışlar’ hakkında açıklamalar yaptı.

Geencer, tohum sanayicilerinin Ar-Ge çalışmalarıyla yüksek ve verimli tohum üretiminde bulunduğunu ifade etti.

Kamuoyunda bilinenin aksine yerel çeşitlere karış olmadıklarını vurgulayan Gencer, Kendisinin de yönetim kurulu üyesi olduğu Türkiye Tohumcular Birliği’nin şu ana kadar Türkiye’nin dört bir yanından 400 yerel çeşidi gen bankasına kazandırdığını belirtti.

Gencer, ''Yerel çeşitler bulundukları coğrafyaya özgü ürünlerdir. Dolayısıyla ülkenin her yerinde aynı ürün kullanılamaz, kullanılsa da verimli olmaz'' dedi.

Tohumların kontrolsüz şekilde dağılmasının başka tehlikeli sorunlara da yol açabileceğinin altını çizen Yıldıray Gencer, ''Üretimde sadece ata tohumlarının kullanılması insanları açlığa sürükler. Biz zaten ata tohumlarını genetik kaynak olarak kullanıyoruz. Eğer tüm üretim ata tohumlarıyla yapılırsa bugün 50 liraya aldığımız domatesi 250 liraya yeriz.'' diye konuştu.

Türkiye’de tohumculuğun İsrail’e bağımlı olduğu yönündeki iddiaları yalanlayan Gencer, ''Bu tam bir şehir efsanesi, tohumculuğumuz İsrail’e bağımlı değil.'' dedi.

İsrail’den tohum alındığı gibi bu ülkeye ihracat da yapıldığı bilgisini veren Yıldıray Gencer, ''Tohumculukta uygun iklim koşullarını göz önünde bulundurarak tüm dünyayı kullanırız. Örneğin Şili’de tüm hastalıklardan ari özel bir bölge var, başka yerde 100 dolara üretilen ürün burada 300 dolara üretilir ama burası da kullanılıyor'' değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’de GDO konusunda da yanlış inanış olduğunu söyleyen Yıldıray Gencer, ülkemizde hayvan yemi dışında GDO’lu ürün kullanımına izin verilmediğini söyledi.

Ata tohumları fiyatları katlayabilir!

Bu alanda sıkı kurallar bulunduğunu ve gıdada GDO’ya yönelik 12 yıla varan hapis cezaları verildiğinin altını çizen Gencer, şunları kaydetti: ''Hibrit teknolojisi ile GDO karıştırılıyor. Biz hibrit teknolojisiyle en iyi özellikleri alıp melezliyoruz. Bu konuyu da bilerek veya bilmeyerek saptırıyorlar.''

Tohum sanayicisinin dış ticarette önemli bir başarıya imza attığını ve geçen yılı 249 milyon dolarlık ithalata karşılık 326 milyon dolarlık ihracatla kapattığı bilgisini veren Yıldıray Gencer, hedeflerinin ihracatta milyar dolar sınırını aşmak olduğuna değindi.

Gencer, bu kapsamda Türk Devletleri Teşkilatı ile ortak mevzuat konusunda işbirliği yapılmasına yönelik alınan kararın sektörü hedefe yaklaştıracağını anlattı.