Toksinler, vücuttan hangi besinlerle atılır?

Vücuda zarar veren toksinlerin atılması için birçok besin bulunuyor. Peki toksinler vücuttan hangi besinlerle atılır? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

Toksinler, vücuttan hangi besinlerle atılır?

Toksin vücuda zarar veren maddelere verilen bir isimdir. Toksinlerin vücutta birikmesi zamanla sağlık sorunlarına yol açarak kronik rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Toksinlerin vücuttan atılması oldukça önemlidir. Toksinleri vücuttan atan birçok besin bulunmakta.
 
Uzman Diyetisyen Elif Bilgin Baş toksinlerin vücuttan atılması ile ilgili bilgiler verdi. Uzman Diyetisyen, vücuttan toksinlerin temizlenmesi fikrinin, çeşitli sağlık ve zindelik uygulamalarında popüler bir kavram olduğuna değindi.

Toksinler, vücuttan hangi besinlerle atılır?

 Elif Bilgin Baş; ‘Vücudunuz öncelikle karaciğer ve böbrekler tarafından gerçekleştirilen kendi doğal detoksifikasyon süreçlerine sahip olsa da, bazı gıdaların bu süreçleri desteklediğine ve genel sağlığı geliştirdiğine inanılmaktadır. ‘Detoks’ teriminin biraz belirsiz olabileceğini ve birçok detoks diyetinin veya ürününün bilimsel kanıtlardan yoksun olması nedeniyle eleştirel bir gözle yaklaşmanın önemli olduğunu unutmayın. ‘ dedi.

Vücudun doğal detoksifikasyon süreçlerini desteklemekle yaygın olarak ilişkilendirilen besinler arasında en başta ‘su’ bulunuyor. Su; İyi sıvı almak, toksinlerin sisteminizden atılması için çok önemli rol oynuyor.

Lif açısından zengin gıdaların tüketilmesi, toksinlerin vücuttan temizlenmesine yardımcı olur. Lif, düzenli bağırsak hareketlerini teşvik etmeye ve atıkları vücuttan atmaya yardımcı olur. Tam tahıllar, baklagiller, meyveler ve sebzeler gibi gıdalar lif bakımından yüksektir.

Sebzeler de toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Bunlar; brokoli, karnabahar, lahana ve Brüksel lahanasını içerir. Karaciğer detoksifikasyonunu destekleyen bileşikler içerirler. 

Yeşilliklerden; Ispanak, lahana ve pazı, vücudun detoksifikasyon sürecini desteklemeye yardımcı olabilecek klorofil ve antioksidanlar bakımından yüksektir. 

Sarımsak, zerdeçal, zencefil, enginar, yeşil çay, turunçgiller, avakado, çilek, pancar, fındık ve tohumlar gibi birçok besin toksinlerin temizlenmesinde büyük rol oynar.

Çok çeşitli meyveler, sebzeler, tam tahıllar, yağsız proteinler ve sağlıklı yağlar içeren dengeli ve çeşitli bir diyetin genellikle vücudunuzun doğal detoksifikasyon süreçlerini desteklemenin en iyi yolu olduğunu unutmamak önemlidir. Potansiyel olarak zararlı olabilecekleri ve genellikle bilimsel kanıtlarla desteklenmedikleri için aşırı detoks diyetlerinden veya takviyelerden kaçının.