Kayseri'de ölmek lüks oldu - Mezar fiyatları dudak uçuklatıyor!

Kayseri'de son dönemde artan mezar fiyatları vatandaşlar arasında şaşkınlık yaratıyor. Mezarlık arazilerindeki talep artışıyla birlikte mezar fiyatlarında da gözle görülür bir yükseliş söz konusu. Geçtiğimiz 2 aylık süreçte mezar fiyatları adeta tavan yaptı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'İn Kayseri haberlerinde...

Kayseri'de ölmek lüks oldu - Mezar fiyatları dudak uçuklatıyor!

Enflasyon mezar fiyatlarını da etkiledi. Mezar fiyatlarında 1 yılda büyük artış yaşanırken geçtiğimiz iki ay içerindeki artış ayrıca dikkat çekti. Kentte en pahalı mezarlığın 350-400 bin bandında olduğu belirtildi.

Kentte nüfus yoğunluğunun artmasıyla birlikte mezarlık alanalarıda  daha kıymetli hale geldi. Bu durumda mezar fiyatlarının yükselmesine neden oldu.

Tek kişilik mermer mezarlıklarda santimetresine göre değişkenlik göstermesiyle birlikte 5 cm'lik tek kişilik mezar fiyatı ortalama 35 bin TL bandında yer alıyor.

Çift kişilik mermer fiyatı ise ortalama 60 bin civarında oynuyor. Mezarcı esnafı Kayseri'de en çok andezit taşı mezara talep olduğunu ifade ederken sebebinin uygun maliyet olduğunu belirtiyor.

Granit taşı mezar fiyatı ise tek kişilik 200 bin TL, çift kişilik ise 350-400 bin TL bandında değişkenlik gösteriyor.

Kayseri'de ölmek lüks oldu - Mezar fiyatları dudak uçuklatıyor!

Kayseri mezar yeri fiyatları!

Kayseri'de mezar fiyatları her yıl Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından belirlenip uygulamaya konuluyor. Cenaze yakını vatandaşların istekleri doğrultusunda cenazenin bulunduğu yerden alınması, cenazenin yıkanması, cami ve mezarlığa nakledilmesi, mezarın açılarak hazırlanması ve cenazenin defnedilmesi ile talep üzerine cenaze defni anındaki tüm dini vecibeler ve hizmetler, programlandığı şekilde kurumun ilgili personelleri tarafından yapılıyor.

Cenaze anında yapılan bu hizmetler ise ücretsiz olarak yapılıyor. Mezar fiyatları ise güncel olarak asri mezarlık 3. kapı 35 bin liradan satılıyor. Ancak cenaze esnasında ise Erkilet'te 400 TL yoksa 17 bin TL'den satılıyor.

Büyükşehir Belediyesi'nde yer alan bilgilere göre, defin yapılan mezar, yeni alınmış ise 20 – 25 gün sonra mezar Kullanım Belgesini vatandaşlar Mezarlıklar Müdürlüğü'nden alabilirler.

Mezar Kullanım Belgesi ile mezar yerinin kullanma hakkını satın alan vatandaşlar, mezar lahitini ya kendileri bizzat yapabilir veya mezarlıklarda mezar inşaatı yapan ruhsatlı ustalara mezar yaptırılabilir. Mezar lahitini kendileri yapan şahıslar, yapım ruhsatını kendisi veya anlaştığı usta (Firma) ücretini yatırarak alır. Ruhsat belgesi almadan inşaat yapan kişilere belediye zabıtasınca ceza zaptı düzenlenir.

Ayrıca, Mezar Yeri Kullanma Belgesindeki mezar ölçüleri dışında ya da fazla mezar yeri çevirenlerin mezarları yıktırılır.