Elektrik zammı kapıda! Peki faturada nasıl tasarruf edeceğiz?

Döviz kurunda ve ÖTV'de meydana gelen yükseliş nedeniyle akaryakıt zamlanırken, enerjide elektrikte ise maliyetler faturalara yaz döneminde yansıyacak mı vatandaş için merak konusu...Peki biz elektrikten tasarruf etmek için neler yapabiliriz? Sizler için hazırladığımız tasarruf ipuçları Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

Elektrik zammı kapıda! Peki faturada nasıl tasarruf edeceğiz?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Döviz kurunda ve ÖTV'de meydana gelen yükseliş nedeniyle akaryakıt zamlanırken, enerjide elektrikte ise maliyetler faturalara yaz döneminde yansıyacak mı vatandaş için merak konusu...Sektör kaynakları, elektrik tarifelerinde 1 Ekim tarihinden itibaren zam gelebileceğini ifade ediyor. Peki biz elektrikten tasarruf etmek için neler yapabiliriz? 

Enerji kaynaklarının giderek tükendiği dünyamızda çevre konusunda üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmek, yaşanılabilir bir çevreye sahip olmak ve ekonomik anlamda da tasarruf edebilmek için sizlere çeşitli öneriler derledik.

Elektrik zammı kapıda! Peki nasıl tasarruf edeceğiz?

Enerji tasarruflu ampul kullanın

Ampuller elektrik tüketimi bakımından geleneksel ampuller ve yeni nesil ampuller olarak ikiye ayrılıyor. Yeni nesil ampuller genellikle LED teknolojisinin kullanıldığı ürünler olmakla birlikte geleneksel ampüle göre daha uzun ömürlü ve tasarruflular...

Bir ampul yaklaşık kaç watt elektrik üretir?

Geleneksel ampuller genellikle 60 Watt gücündedir. Bir ay boyunca günde 5 saat kullanılan 1 adet ampulün aylık elektrik tüketimi ortalama 14 lira tutarında ve 9.3 kWh’tir. 

Elektrik tasarruflu (yeni nesil) ampul nedir?

Genellikle LED teknolojisine sahip olan yeni nesil ampuller, geleneksel ampullere göre daha gelişmiş bir yansıtma teknolojisine sahip olduğu için daha düşük enerji harcaması ile daha yüksek performanslar gösterirler.Yeni nesil LED ampullerin 15 yıla kadar kullanım ömrü vardır.

Kaç watt elektrik tüketir?

LED ampuller genellikle 12 Watt gücündedir. 30 gün boyunca günde 5 saat kullanılan 1 LED ampulü aylık olarak yaklaşık 2.79 lira tutarında enerji tüketir ve 1.86 kWh’tir.

Kullanmadığınız lambaları mutlaka kapatın.

Elektronik eşyaları kullanmadığınızda kapatın

Enerji verimliliği sağlayan elektronik aletler ve aydınlatma sistemleri kullanın. İhtiyacınız dışındaki elektrikli cihazların fişlerini prizden çıkarın.

Masaüstü bilgisayarlar kapatıldıktan sonra da enerji harcar; bu nedenle fişten de çekilmelidir.

Çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi, çalışmasını tamamladıktan sonra tuşundan kapatılmalı ve bulaşık makinesinde kurutma moduna alınmayıp ve makinenin kapağı açık bırakılarak, bulaşıkların hava ile kurutulması ile enerji verimi sağlanmalıdır.

LED, LCD ve plazma olmayan televizyonlar kumandadan değil düğmesinden kapatılmalıdır.

Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesine dikkat!

Haftada 2 defa kullanılan A+ enerji sınıfı çamaşır makinesi ayda ortalama 11 lira, 7.03 kW elektrik tüketir. Haftada 5 kez kullanılan A+ enerji sınıfı bir bulaşık makinesi ise ayda ortalama 34 lira, 22.03 kW elektrik tüketir.

Bulaşık ve çamaşır makinelerinin tam doluyken kullanımı, aynı enerji ile yüksek verim sağlar. Bu makineleri tam kapasite çalıştırmak yalnızca elektrik değil su tasarrufu da sağlayacaktır.

Yeterli  bulaşık makinesini “tek sepet” modunda kullanmak enerji tasarrufu sağlar. Yine fazla kirli olmayan çamaşırlar 'günlük yıkama' modunda çalışabilir.

Buzdolabınızı 3-5°C aralığında çalıştırın ve çıkardığınız yemeklerinizi pişirmeden evvel çözülmesini bekleyin.

Sıcak yemeği buzdolabına hemen koymayın.

Toplu ütü yapmaya özen gösterin

Ütü, 1 saatlik bir kullanımda tükettiği yaklaşık 2,6 kW elektrik ile en çok enerji tüketen elektronik aletlerinden biridir. Bir ütü, A++ sınıfı bir buzdolabından ortalama 5 kat daha fazla elektrik tüketir. Ütünün en çok enerji tükettiği periyot ısınma aşamasıdır. Bu yüzden tüm çamaşırları tek seferde ütülemek enerji tasarrufu sağlar. Ayrıca, son birkaç parçada ütüyü fişten çekip mevcut sıcaklığı ile kullanmak da enerjiyi verimli kullanmaya imkan tanır.

Klima kullanımında ısı yalıtımına dikkat!

Klima çalışıyorken ortam dışından hava girişine izin verecek şekilde pencere veya kapı açılması, ortam ısısının ani değişimine yol açar klimanın verimsiz çalışmasına neden olur. İnverter klimalar, ortam sıcaklığını ölçerek buna uygun iklimlendirme yaparlar. Ortamdaki ani ısı yükselişi veya düşüşü, inverter klimaların daha fazla elektrik harcamasına sebep olur.

Binalarda ısı yalıtımına önem verin

Bina yalıtımınızda enerji verimliliğine yönelik teknolojileri tercih edin. Pencerelerinizde iki ya da üç katlı cam kullanın. Odalarınızı gün ışığından en iyi faydalanabileceğiniz şekilde kullanın. Radyatörleri mobilyaların arkasına saklamayın. Kış aylarında binalarınızın kapılarını açık bırakmayın ve kullanmadığınız odaları düşük ısıda tutun. Sıcak su deponuzu ve borularınızı yalıtım malzemesiyle kaplatın. Güneş enerjisi kullanan sıcak su sistemini tercih edin.

Elektrik tarifesini kontrol etmeyi unutmayın!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) açıkladığı 2023 yılı serbest tüketici limiti yıllık 1000 kWh’tır. Yılda yaklaşık 2252 lira, yani aylık ortalama 188 lira elektrik faturası ödeyen ev sahipleri talep etmeleri halinde elektrik tedarikçisini değiştirebilir. Elektrik tedarik şirketleri zaman zaman serbest tüketici kampanyaları yapar. Elektrik tarifesini kontrol ederek daha avantajlı bir tarifeye geçmek mümkündür.

Taşınabilir güneş enerjisi paneli kullanmayı deneyin

Güneşten gelen ısı ve ışığı elektriğe dönüştürerek evsel tüketime hazır hale getiren yenilenebilir enerji üreten bu paneller, çantada taşınabiliyor, 15 Watt’a kadar enerji üretebiliyor. Bu panellerle telefon ve bilgisayar gibi mobil ürünleri şarj etmek mümkün... Buzdolabı, televizyon, aydınlatma gibi daha yüksek enerji harcamalarına uygun olarak üretilen, 600 Watt’a kadar enerji üretimi sağlayan taşınabilir solar enerji sistemleri de vardır.

İş yeriniz için elektrik tasarrufu önerileri

Ofisinizde kullanılan enerjininyenilenebilir kaynaklardan edinilmesini sağlayın. Elektronik cihazları enerji verimli cihazlar olarak seçin.

Çalıştığınız binadaki ısıtma ve klima cihazlarının durumunu ve ayarlarını kontrol edin, ilgili yenileme işlemlerini takip edin.

Ofisinizin sıcaklığını kış aylarında 18-20°C, yazın ise 24°C’de sabit bırakın.

Klimaları doğrudan güneş ışığı almayan yerlere konumlandırın.

Kış aylarında açmanız gerekmedikçe kapı ve pencereleri kapalı tutun ve kaloriferleri kısın. Ofisin gün ışığıyla aydınlanmasını sağlayın.

İş ortamınız için doğru tip ve büyüklükte aydınlatma kullanın. Yeni nesil ampul kullanın.

Geniş alanların aydınlatılması aynı elektrik düğmesine bağlıysa, bu alanları ayrı düğmelerden aydınlanacak şekilde bölümlere ayırın.

İş saatleri dışında, güvenlik haricindeki aydınlatmayı devreden çıkarın.

Ofiste ısıtma-soğutma amacıyla kullanılan ve enerji tüketimi yüksek olan jeneratör, klima gibi cihazların verimli çalışmalarını düzenli olarak kontrol edin ve fatura artışlarında gerekli bakım ve düzenlemeleri yapın.

Geceleri, elektrikli ofis cihazlarının çalışmaması için zamanlama ayarlayın.

Cep telefonlarının şarj aletlerini işlem bitiminden sonra prizden çıkarın.