Durum vahim! Su tasarrufu nasıl yapılır? 

Dünya genelinde iklim değişiklikleri, kuraklıklar dolayısıyla su kaynakları giderek azalırken su tasarrufu önemi daha da artıyor. Uyarılar peş peşe gelirken su tasarrufu nasıl yapılır? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde…

Durum vahim! Su tasarrufu nasıl yapılır? 

Havaların da aşırı ısınmasıyla birlikte bir yandan su kullanımı rekor seviyelere çıkarken diğer yandan ise kuraklık alarmları veriliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ise önümüzdeki dönemde yaşanabilecek sorunu en aza indirebilmek için vatandaşları suyu verimli kullanmaları konusunda uyarıyor.

Edirne'nin Keşan ilçesine içme suyu sağlayan Kadıköy Barajı'nda su seviyesinin 4 milyon metreküpe gerilemesi ve ilçenin susuz kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalması üzerine vatandaşlar belediye tarafından gönderilen mesajlarla uyarılmaya başlandı. Mesajlarda suyun bilinçli kullanılması istenerek, “Çevrenizde halı yıkayan, bahçesini sulayan, araçlarını yıkayanları ve suyu bilinçsizce kullananları uyarın ya da Alo 153 Hattı’mızı arayarak bize bildirin” denildi.

Durum vahim! Su tasarrufu nasıl yapılır? 

Öte yandan, Bakanlıktan yapılan uyarılar içerisinde halı ve balkonları yıkamak yerine silinmesi gerektiği vurgulanırken çamaşır ve bulaşık makinelerinin de tam dolu şekilde çalıştırmasının su tasarrufu sağlayacağı belirtildi. 

Peki uyarılar peş peşe gelirken su tasarrufunda neler yapabilir, nasıl tasarruf sağlayabiliriz?

Bakıldığında su tasarrufu ile ilgili yapılacak bilinen pek çok şey vardır. Temelde tek ihtiyaç duyulan şey daha duyarlı ve bilgili olmaktır. Hem evlerde hem de iş yerlerinde yapılabilecek küçük hamlelerle büyük tasarruflara ulaşılabilir.

Tasarruf dahilinde ilk olarak bilindiği üzere muslukları kapatmayı ihmal etmemeliyiz. Dişlerinizi fırçalarken, yüzünüzü yıkarken veya bulaşıkları yıkarken muslukları gereksiz yere açık bırakmak yerine, ihtiyacınız olan suyu alıp musluğu kapatabilirsiniz. Bu basit adım ile 20 saniyelik bir el yıkama sırasında yaklaşık 1 litrelik sudan tasarruf edebilirsiniz. Ayrıca basit gibi görünse de musluk kullanımında sensörlü musluk tercih etmek tasarruf için önem arz ediyor.

Durum vahim! Su tasarrufu nasıl yapılır? 

Musluk ve duş başlıklarında düşük debili seçenekleri tercih ederek de su tüketimini azaltabilirsiniz. Bu tür başlıklar, su akışını azaltırken aynı şekilde etkili bir temizlik sağlar.

Basit gibi görünen ama su tasarrufunda önem arz eden su sızıntılarını onarmak da küçük gibi görünse de büyü tasarruf sağlayacaktır. Sızıntı yapan musluklar, borular ve tuvaletler, gizli bir su tüketimine neden olabilir. Düzenli olarak tesisatınızı kontrol edin ve sızıntıları hemen onarın.

Tuvalet sifonlarında tasarruf, önemli miktarda su tasarrufu sağlar. Tasarruflu sifon sistemleri, eski tip sifonlardan her defada en az 5 litre daha az su kullanır. Sıfırdan bir klozet alacaksanız, tasarrufluları tercih edebilirsiniz.

Ev temizliğinde kovalarca su kullanmak yerine, sprey moplar kullanın

Ev temizliğinde de kovalarca su kullanmak yerine, sprey moplar ile yüzey temizliğini hem zamandan hem de sudan tasarruf ederek yapabilirsiniz. Üstelik bu moplar ile temizlik yapmak hem daha zahmetsiz hem de daha pratik hale gelecek.

Öte yandan, eski tip yüksek su akışına sahip tuvaletler, düşük su tüketimine olanak sağlayan modellerle değiştirerek su tasarrufu yapılabilir. 

Özellikle yaz aylarında bahçe ve bitki sulamada, erken sabah veya geç akşam saatlerinde sulama yaparak buharlaşma ve rüzgar etkisini en aza indirebilirsiniz. Ayrıca bitkilerinizin su ihtiyacını düzenli olarak takip edin ve hem su tasarrufu için hem de bitkilerin sağlığı için gereksiz yere fazla sulamaktan kaçının.

Durum vahim! Su tasarrufu nasıl yapılır? 

Meyve sebzeleri sirkeli suda bekletin

Meyve ve sebzeleri de akan su yerine bir kapta sirkeli suda bekletmek, hem büyük bir su tasarrufu hem de gıdanın kimyasal ve yabancı maddelerden arınmasını sağlar. Meyve ve sebzeleri akan su yerine bir kapta yıkayarak her yıl tonlarca suyun israf olmasının önüne geçebilirsiniz.

Su tasarrufu kapsamında yağmurlu günlerde ise, çatınızdan yağmur suyunu toplayarak bitkilerinizi sulamada da kullanabilirsiniz. Bu yöntemle içme suyunu korurken bitkilerinizi de yine beslemiş olursunuz.

Sıkça kullanılan bulaşık ve çamaşır makinelerini tam kapasiteyle çalıştırmak, daha az su ve enerji tüketmenizi sağlar. Ayrıca, bulaşıkları önceden durulamak yerine, direkt olarak makineye yerleştirerek su tasarrufu yapabilirsiniz.

Durum vahim! Su tasarrufu nasıl yapılır? 

Yazın sıcakların etkisiyle havuz ve süs havuzlarındaki su kayıplarını önlemek için sızdırmazlık sorunlarını düzeltin ve su seviyesini düzenli olarak kontrol edin.

Su tasarrufu, küresel çevre ve su kaynakları için hayati önem taşıyan bir konudur. Yukarıdaki basit ve etkili su tasarrufu önerilerini uygulayarak, hem doğal kaynakları koruyabilir hem de gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakabiliriz.