Onur Bayram

METAVERSE EVRENİ NEDİR?

Onur Bayram

İlkyazımda size metaverse evreninden bahsedeceğim.

Metaverse den bahsetmeden önce dünyada olduğu kadar ülkemizde de yaygınlaşan her yerde reklamlarını gördüğümüz kripto paralardan bahsetmek istiyorum. Şu an kripto para piyasasının market hacmi 2.6 trilyon dolar ve son 1 ayda nerdeyse her hafta %10’luk bir nakit girişi oluyor piyasaya. Yatırım yapmadan önce ilk yapılması gereken şey market hacmine bakmak. Kripto para borsalarına günlük giren para ve ya çıkan para ne kadar bunu tetikleyen haber ve ya gelişme olumlu veya olumsuz kesinlikle olmuştur ve bu toplu hareketin sebebi budur.

Son hareket ise Facebook’un şirket ismini meta olarak değiştirmesi oldu. Kripto ekosistemine yüklü bir para girişini tetikleyen bu olay sayesinde metaverse projeleri %300 civarında artışlar gösterdi.

Peki, nedir metaverse?  Facebook gibi bir şirket neden adını Meta yaptı?

Web 1.0 2004 yılına kadar ki internete verilen isim. Bir web sayfası oluşturan kişi sayfaya içeriğini koyar, kullanıcı bu adrese bakar ve çıkardı. 2004 yılından sonra web2.0 dediğimiz sistemin içine girdik. Yani internette kullanıcılar da içerik üretebiliyor. Fotoğraflar paylaşıyor, sözler yazıyor, beğendiğini belli ediyor. Videolar paylaşıyoruz ve bu sisteminde artık sonuna geliyoruz.

Web3.0 denilen döneme giriyoruz. Bu kavram blockchain teknolojisi ile desteklenmiş, merkeziyetsiz bir sistem. Bu sistemde artık gelişimler uzun sürelere yayılmayacak. Teknoloji, takip edemeyeceğimiz şekilde hızlı radikal değişiklikler olacak. Bu değişiklikler artık kitaplardan öğrenilmeyecek teknolojiler. Çünkü kitap yazılıp basılıp satılana kadar o teknoloji eskimiş olacak. Bu teknolojilerden birine örnek olarak Google’ın 46 dilde anında çeviri yapabilen kulaklık projesi 10 yıl içinde dünyada ki iletişim engelini tamamen ortadan kaldıracak. Bu da bilginin daha fazla paylaşılmasına ve daha fazla bilimin gelişmesine sebep olacak.

Gelelim Metaverse’e

Metaverse kelime anlamı “öteki evren.”  Sanal gerçeklik ile x-y-z koordinatlarında, sonsuz bir evren içinde, tamamen sanal bir ortamda, lokantaların olduğu, otellerin olduğu, sinema salonları, oyun alanları, insanların buluştuğu, gezdiği sınırsız bir evren…

Mesela geçtiğimiz yıl 12 milyon insana bu metaverse evreninde konser verildi. Bu sınırsız evrenin içinde alış veriş yapabileceğiz kripto paralarla…

 Başka bir örnek nft adı verilen lisanslanmış, sanal bir tablo 69 milyon dolara alıcı buldu. O satılan tablo bir sanat galerisinde sergilenecek. Sanal olan bu galerinin önümüzdeki ay bitmesi planlanıyor. Bu sanal sergi alanını fiziki dünyada ki mimarlar inşa etti. Metaverse evreninin içinde bir yer olacak.

 Yani sözün özü Erkilet’te oturan Ahmet, Talas’ta oturan sevgilisi Ayşe'yle evlerinden çıkmadan buluşacak, sinemaya gidecek, oturup filmlerini izleyecekler, sanal bir giyim mağazasına girip internetten alış veriş yapıyor gibi sanal mağazadan ürünleri deneyip alacaklar, 10 yıl önce bilim kurgu filmlerinde olacak olayların artık içindeyiz diyebiliriz.

Teşekkürler…

Yazarın Diğer Yazıları