Dilek Bolat Bayram

EDEP YA HU!

Dilek Bolat Bayram

633 Kanun Numarası ile 1965’de kabul edilen kanuna göre Diyanet anayasamızda şu şekilde tanımlanmış:

“Madde 1 – İslam Dininin inançları, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmek üzere; Cumhurbaşkanlığına bağlı Diyanet İşleri Başkanlığı kurulmuştur.”

Tanımda da gördüğümüz gibi bizlere “ahlak esasları ile ilgili” işleri nasıl yürüteceğimiz konusunda yol gösterici olması gereken çok sevgili kurumumuz hiçbir yılı boş geçmeden skandal açıklamalara imza atmış…

Ben de devletimizin nadide kurumlarından olan Diyanet’in “çok ahlaklı fetva ve olaylarını” derledim.

Yazımda ahlak timsali olması gereken bir kurumun herhangi bir olayı nasıl bu kadar ahlaksız seviyelere çekebildiğini hepimiz bir kez daha şahit olalım istedim!

İlla edep

İlla edep

İlla edep

2016

'Müslüman olmayanla evlenilmez' fetvası

Kendileriyle evlenilmesi caiz olmayan kişilerin ayet ve hadislerde belirtildiği, bunların dışında kalanlarla evlenmenin helal olduğu belirtilen bir fetvada Diyanet, "Alevi olan kişi ile evlilik caiz midir?" sorusuna “ İslam'a göre Müslüman bir kadın ancak Müslüman bir erkekle evlenebilir. Allah'a, Hz. Muhammed (s.a.s.)'in Allah'ın elçisi olduğuna, onun ümmetine tebliğ edip hayatında uyguladığı dini hükümlere inanan ve bunları kabul eden herkes Müslümandır. Bu itibarla evlenirken aranan nokta, kişinin Müslüman olup olmadığının tespitidir. Müslüman olanla evlenilir, olmayanla evlenilmez" yanıtını vermişti.

2017

'Telefon, faks, SMS ve internet ile eşinizden boşanabilirsiniz'

Diyanet'e bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu erkeğin “Telefon, faks, mektup, mesaj ve internetle ile de, eşinden boşanabileceğini” açıkladı.  Ayrıntılarda ise kocanın; “Boşamış olduğunu inkâr etmemesi ", kadının ise; "Boşamanın yazılı olması halinde boşanan kimse, yazının veya mesajın eşinden geldiğinden emin olmalıdır” demişti.

2018

'Babanın öz kızına şehvet duyması haram değil' fetvası

Diyanet'e bağlı fetva sitesine,  "Bir babanın öz kızına duyduğu şehvet, karısıyla olan nikâhını düşürür mü?" diye soruldu.

"Babanın kızını kalın elbiselerden tutarak ya da vücuduna bakıp düşünerek, şehvet duyması, bu tür bir haramlık oluşturmaz" ifadelerini kullandı. Skandal açıklaması ise şu şekildeydi:

"Babanın kendi öz kızını öperken şehvet duyması durumunda nikâhın ne olacağı konusunda görüş ayrılığı vardır. Bazı mezheplere göre, babanın şehvetle kızını öpmesi ya da şehvetle ona sarılmasının nikâha bir etkisi yoktur."

2019

Sayıştay Raporu

Sayıştay, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2019 yılında 10 milyar 211 milyon TL’yi harcadığını tespit etti. Kâr amacı gütmeyen kuruluşlara ise Diyanet’in 42 milyon 157 bin TL, yurtdışına 781 bin TL transfer yaptığı gündemi epey meşgul etmişti.

2020

TOKİ fetvası

“100 Bin Sosyal Konut Projesi”, TOKİ’nin diğer projelerinden farklı olarak devlet bankaları üzerinden sağlanan faizli kredilerle satılacak. Aylık 0,49’luk bir faizle 100 bin vatandaşa sunulacak projeye, Diyanet’e bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı’ndan, “Sosyal konut projesinden yararlanmak caizdir” fetvası geldi.

2021

“Baldız” fetvası

Ve gelelim dünkü meseleye…

Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından hazırlanan “Fetvalar” kitabında, “Baldızıyla zina eden kişinin hanımı boş olur mu” sorusuna “Zina büyük günahlardan olmakla beraber eşlerden birinin zina etmesi, nikâhlarına zarar vermez” yanıtı verildi.

Kuran’da, zinaya ilişkin “Zinaya yaklaşmayın. Çünkü o, bir hayasızlıktır ve çok kötü bir yoldur” buyrulduğu aktarılan fetvada, “Bu sebeple zina büyük günahlardan olmakla beraber eşlerden birinin zina etmesi, bu fiili helal görmedikçe nikâhlarına zarar vermez” denildi. “Baldızıyla zina eden kişinin büyük günah işlemiş olduğu için mutlaka tövbe etmesi gerektiği” kaydedilen fetvada, nikâhın düşmeme gerekçesi olarak da “Baldızla yapılan zinanın nikâhı sona erdirmemesi, baldızla olan evlenme yasağının ebedi değil geçici olmasından kaynaklanmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

+++++++++

Kuran’da yazanlar gayet net ve anlaşılırdır. Günümüze uygulayacağız diye “dervişin aklındakini, diline de getirmeyin!”

Allah Peygamberlerini “En çok bozulan kavimlere, düzelsinler” diye göndermiştir. 

İbadet Allah ile kul arasındadır, ancak edep, haya ve ahlak kişinin toplumda yaşama nedenidir…

Kullan, kullan bitiremediğiniz

Kuran’dan

Peygamberden,

Dinden,

En önemlisi de ahlaki değerlerimizden,

Bir çekin elinizi artık!

Halifeliğin yozlaşması ve artık amacından sapmış olması nedeniyle kaldırılması ve yerine kurulan Diyanet İşleri Başkanlığı’nı kaldırmak için daha neyi bekliyorsunuz?

Eğer ki bir kurum amacını aşmışsa,

Vaat ettiği yeterliliğe sahip değilse,

Yozlaşmışsa,

Devlete ve millete zarar veriyorsa,

En önemlisi de “Ahlaksızlık” en ön saftaysa kapatılsın ya da revize edilsin…

Yerine sıfırdan amacına uygun, yeni kadrolarla, sözlük anlamına uygun yeni bir kurum kurulsun!

Sonuç olarak işsizliğin, zamların, dolar ve euronun üst üste gelip insanların evine ekmek götürme derdinin arasında bu tarz dinle bağdaşmayan fetvaların gündemde olmasına anlam veremiyorum.

Yazarın Diğer Yazıları