Beyhan Asma

TAHIL KORİDORU ÇÖZÜM GETİRECEK Mİ?

Beyhan Asma

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile düzenlenen ortak basın toplantısında çok önemli açıklamalar ortaya çıktı. "Karadeniz’de tahıl koridoru açılacak mı? Sorusu bunlardan biriydi.  Lavrov’a göre "Rusya bu limanların açık olması konusunda söz verdi. Ukrayna mayınları temizlerse Rusya da askeri gücü bu anlamda kullanmayacak. Türkiye ise Suriyeli Kürtler ile PKK / YPG'yi bir tutmamak gerektiğinin altını çizdi. Bu terör örgütleri ABD ve bazı ülkeler tarafından destekleniyor. Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine karşı çıkmamamızın sebebi de bu zaten. Lavrov ise 'Türk dostlarımızın, dış güçler tarafından Suriye sınırlarında oluşturulan tehditlerle ilgili hassasiyetlerini dikkate alıyoruz' demesi ayrıca dikkat çeken bir cevap oldu. Savaş maalesef yaklaşık 4 aydır sürmekte, geride bu savaşın yol açtığı insani kayıpların giderek artığını üzülerek görmekteyiz. Türkiye savaşın başından bu yana ortaya koyduğu ilkeli tutum bütün dünyaca bilinmekte. Türkiye savaşın sona erdirilmesi için yoğun çaba harcamakta ve hala harcıyor.

 

Nerede acaba bu âlemin geriye kalan baş aktör milletleri? Savaş çığırtkanlığı yapmaktan başka ne yapıyorlar? Türkiye hala bu tutumu koruyor korumaya da devam edecek, elbette ki savaşın barışçıl müzakereler yolu ile sone erdirilmesi bütün insanlığın yararına olur. Son günlerde bu devam eden müzakerelere dönme konusunda bir zeminin olabileceği büyük muhtemel. En öncelikli konu ise ülkemiz olarak Ukrayna ve Rusya'ya ihraç edilecek ürünlerin önündeki engellerin olması.

 

 

Ukrayna tahılının piyasaya ihraç edilebilmesi için çeşitli planlar ortaya çıkması ayrı bir gerçek. Birleşmiş Milletlerin Türkiye Rusya Ukrayna arasındaki bir mekanizmayı içeren planı makul ve uygulanabilir. Ukrayna ve Rusya'nın da bu planı kabul etmesi gerekiyor. Dünyanın hem Ukrayna hem de Rusya'dan ihraç edilecek ürünlere ihtiyacı var ve bunun önünün birlikte açılması gerekiyor. Suriye ve Libya'daki gelişmelerine de bakıldığında; farklı görüşler olsa da Rusya birlikte çalışılan bir ülkedir. Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması gerekir bir ve terör örgütlerine müsaade edilmemesi gerekir. Kafkasya'da Ermenistan ile normalleşme gereği Rusya'nın verdiği destek ve Afganistan ve orta Asya'da işbirliğimizi nasıl gelişmesi yolundaki barışçıl müzakereler önemlidir.

Ukrayna ve Rusya'dan ihraç edilecek tarım ürünü ve gübre olarak bakmak lazım. Mayınlar temizlenemeyecekse de güvenlik koridoru ve günceli bölge BM'nin planı demek istiyorum. BM'nin teklifini makul ancak Rusya’nın da içinde olacağı mekanizma ile hem engeller kalkar hem de iki ülkenin güvenlik endişeleri kaldırılmış olur. Bölgede duygulardan öte barışçıl diplomatik çözüm şart. Türkiye dengeli bir politika izliyor. Rusya'yı savaş konusunda eleştiren açıklamalarıda vurgulayarak masaya yatırıyor.

 

Yazarın Diğer Yazıları