Beyhan Asma

TÜRK-RUS İLİŞKİLERİ: SOÇİ ZİRVESİ

Beyhan Asma

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin Rusya’nın Karadeniz kıyısındaki tatil beldesi Seçi’de bir araya geldi. Ülkemizin coğrafi konumu has bel kader Rusya ile doğal olarak kuzey komşumuz kılıyor. Ancak üstlendiği görev şimdiye  kadar t jeopolitik sınırlarının hayli ötesinde. Tahran’daki zirvede belirtilen Türkiye’nin Suriye ile ilgili kaygıları, Rusya ve İran’ın bu ülkedeki menfaatlerine dayalı görüşüldü. Hafızamızı zorlarsak,

 

Sayın Cumhurbaşkanımızın kararlı emin söylemleri zirvenin göz alıcı damgasıydı. Diğer yandan gerçek şu ki; Rusya’nın YDPYPG üzerinden Türkiyemiz aleyhine güdülen tehdit unsuru ülkemizle aynı noktadan bakmaları söz konusu değil. Putin’in Avrupa’ya giden doğalgazdan, tahıl sevkiyatına kadar birçok konuda açıklamaları iki ülke arasındaki  İlişkileri yeni bir dönemin başlangıcına işarettir.

İki başkan

 

Türkiye-Rusya ilişkilerinin,  bölgesel ve küresel tüm durumlara rağmen karşılıklı olarak saygı çerçevesinde mevcut menfaatlerin tanınmasına yönelik uluslararası sorumluluklarla uyum içinde ortak irade ve kararlarını belirtmişlerdir. Ulaştırma, ticaret, tarım, sanayi, finans, turizm ve inşaat gibi sektörlerde uzun zamandır devam eden Türkiye ve Rusya’nın ajandasında bulunan konularda işbirliğinin daha da güçlendirilmesiyle ilgili girişimler atılmasına dair anlaşma sağlanmıştır. Rusya tahıl koridoru ile başlayan süreçten oldukça memnun. Metal adında başlayacak olan diğer sevkiyatlarda bir tahıl gübre kadar tüm dünyada yankı uyandıracak bir durum. Türkiye ve Rusya Soçi zirvesinde sağlam ve herkesin kazançlı çıktığı bir zemini hazırlamakta. Soçi zirvesinin metnine yansıyan bir önemli diğer konu da hiç kuşkusuz Suriye'de tüm terör örgütlerine karşı mücadelede dayanışma ve eşgüdüm içinde hareket etme kararlılıklarına teyit etmişlerdir.

 

Ülkemizin ve Rusya’nın bölgede birbirine olan ihtiyacı şüphesiz su götürmez bir gerçek olduğu çağımızda su yüzüne çıkan bir soruyu da akıllara getirmekte oda: Rusya ile

başka işbirliklerine, en azından belli başlıklarda yeni işbirliği alanlarına olanak sağlar mı? Bu tabii ki kolay bir süreç olmayacak. Ülkemizin önemli stratejik konumu, bölgede aldığı önemli sorumluluk ve bilinçle savrulmadan yolumuza emin adımlarla devam etmek zorundayız. Rusya’nın ünlü gazetelerinde Pravda ve İzvestiya gazetelerinde çıkan haberlerde “ Rusya’da ve Dünyada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın itibarının arttığı” yönündedir. Putin daima iki ülke arasındaki ilişkilerde Türkiye’yi ülkesinde vuku bulan iç-dış dengeleri koruyan önemli bir komşu ülke olarak görmektedir. Tıpkı 18.yy da yaşamış, Rusya’nın tarihleri boyunca yüce diye nitelediği Velikiy (Büyük) Petro’nun, övgü ve saygı ile belirttiği ecdadımız Osmanlıyı kâinatta yenilemeyecek tek güç ve uygarlık olarak göstererek Türklerden öğrenecek ve beraber yürütülecek çok önemli işler olduğunu belirttir.

Yazarın Diğer Yazıları