Bu Hafta Neler Yaşandı? – Haftanın Z Raporu

13-19 Mayıs tarihleri arasında gündemde yaşanan gelişmeleri 'Haftanın Z Raporu' başlığı altında sizler için derledik. Peki, bu hafta gündemde hangi konular vardı? Neler Yaşandı? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

Bu Hafta Neler Yaşandı? – Haftanın Z Raporu

13-19 Mayıs tarihleri arasında gündemde yaşanan gelişmeleri ‘Haftanın Z Raporu’ başlığı altında sizler için derledik.

Kamuda Tasarruf Dönemi Başladı!

Bu haftanın tartışmasız en gündem konularından biri ‘Kamuda Tasarruf Dönemi’ oldu. Kamu kurum ve kuruluşlarının harcamalarında tasarruf sağlanması, bürokratik işlemlerin azaltılması ve kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanımına ilişkin tedbirlerin alınması gerekli görüldüğü ifade edilerek, Kamuda tasarruf dönemi başladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tasarruf paketinin detaylarını 8 başlıkta açıkladı. Bunlar; taşıtlar, kamu binaları, kamu istihdamı, idari yapılanmada etkinlik, hizmet içi eğitim/ yurt dışı geçici görevler, enerji ve atık yönetimi, diğer cari harcamalar ve haberleşme, iletişim giderleri olarak belirlendi.

Bu Hafta Neler Yaşandı? – Haftanın Z Raporu

Kamu İstihdamı – Atamalar

Bu hafta tasarruf paketinin açıklanmasının ardından Bakan Şimşek’in açıklamaları gündemden düşmedi. Bakan Şimşek açıklamalarında ‘Tasarruf tedbirlerinin üç ayağı var bunlar; Kamuda tasarruf, bütçede harcama disiplini ve kamu yatırımları’ ifadelerinde bulunarak, kamuda tasarrufun ilk aşaması ‘Kamuda üç yıl boyunca emekli olanlar kadar istihdam sağlanacak’ dedi. Bu açıklamanın üzerine KPSS çalışan ve atama bekleyen gençler tepkide bulundu. Kamuda üç yıl boyunca emekli olanlar kadar istihdam sağlanacak açıklamalarını duyan vatandaşlar ise ‘O zaman KPSS’ye çalışmaktan vazgeçiyorum’ , ‘Olan yine bize oldu’ , ‘Zamanı gelince herkes emekli olsun o zaman 70 yaşında memur görmeyelim’ yorumlarında bulundu.

Bu Hafta Neler Yaşandı? – Haftanın Z Raporu

Öğretmen Atamaları 6-8 Bin Arasında Olacak!

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in açıklamaları gündem oldu. Kamuda tasarruf paketinin neticesinde 2024 yılında 6-8 bin bandında öğretmen emekli olacak. Emekli olan öğretmen sayısı kadar öğretmen ataması yapılacak. Bakan Tekin, ‘öğrenci arkadaşlar tercihlerini buna göre yapsınlar’ açıklaması ile gündem oldu.

Bu Hafta Neler Yaşandı? – Haftanın Z Raporu

KYK Yurtları Emeklilere Açılıyor!

Hükümet bu yılı emekliler yılı ilan ederek kolları sıvadı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın geçtiğimiz gün Sosyal Güvenlik Haftası Buluşması programında yaptığı açıklamalar arasında KYK yurtlarının emeklilere açılacağı ifadesi dikkat çekti. Işıkhan, ''Kredi ve Yurtlar Kurumu bünyesinde yaz aylarında uygun olan yurtlar bir aylık dönemde emeklilerimizin ücretsiz kullanımına açılacak.'' Dedi

Bu Hafta Neler Yaşandı? – Haftanın Z Raporu

Fenomen Öğretmenlere Ceza!

Öğretmenlerin, öğrencilerin fotoğraflarını izinsiz olarak sosyal medyada paylaşması sıkça karşılaşılan bir durum haline geldi. Yeni taslakla birlikte bu durumun önüne tamamen geçmek amaçlanıyor.
Taslak kapsamında öğretmenlere, öğrencilerin fotoğraflarını izinsiz şekilde yayınlamaları durumunda 5 yıl boyunca kalacak bir kınama cezası verilecek.

Bu Hafta Neler Yaşandı? – Haftanın Z Raporu

Asgari Ücrete Zam Yapılmayacağı Bir Kez Daha Açıklandı!

AK Parti Grup Toplantısı öncesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan basın mensuplarının sorularını cevapladı.  Gazetecilerin asgari ücrete ara zam yapılmasına ilişkin sorularına cevap veren Bakan Işıkhan, böyle bir çalışmanın olmadığını dile getirerek; ‘Ara zam gündemde yok. Daha öncede soruldu bu soru. Aynı düşüncelerimizi koruyoruz. Enflasyonla ilgili gelen verilerimiz çok güzel’ ifadelerinde bulunarak, zam iddialarını bir kez daha yalanladı.

Bu Hafta Neler Yaşandı? – Haftanın Z Raporu

Altın Haftaya Düşüşle Başladı!

Uluslararası piyasalarda altın fiyatları, haftanın ilk işlem gününde düşüşle başladı. Güvenli liman olarak görülmesine rağmen son dönemde artan jeopolitik gerilimler ve ABD'deki enflasyon endişeleriyle birlikte yatırımcının en çok tercih ettiği gram ve çeyrek altın düşmeye başladı.  Altın fiyatları, haftaya değer kaybıyla başladı. Ekonomist İslam Memiş, gram altın yatırımcılarının ons altını yakından izlemesi gerektiğini ifade ederek, ons fiyatlarının gerilemesinin gram altın fiyatlarını da aşağı yönlü etkileyeceğini söyledi.