Ali Taştan

CUMHUBAŞKANI ERDOĞAN BIRAKIYORMU?

Ali Taştan

Türkiye siyasetini yönlendirme ve yönetme sanatı son yıllarda kendisini algıya bırakmış durumda. Siyaseti yönetenler hayata geçirmek istedikleri uygulamaları, önce basın yoluyla tartışmaya açıyor, sonra algı mekanizmasını devreye sokuyorlar. Eğer kamuoyu, parti tabanı meseleye soğuk bakmayıp benimseyecek olursa, altın vuruş yapılarak uygulama hayata geçiriliyor.
 

Bu aralar Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak konusu siyasetin  gündemini oluşturuyor.

Kulislere yansıyan bilgilere göre AK Parti Genel Başkanlığı için bir süredir Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ismi geçiyor.

Ankara kulislerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Cumhurbaşkanlığı’ ve ‘parti genel başkanlığı’ konusunda ayrıma gideceği öne sürülürken Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak’ın da Anadolu ziyaretleri hazırlık olarak nitelendiriliyor.

Medyada yer alan haberlere  göre, Bakan Albayrak’ın son haftalardaki Anadolu turu da bunun hazırlığı olarak gösteriliyor. Berat Albayrak’ın toplum tarafından kabulünü sağlamak için gezilerin organize edildiği iddiası kulislerde konuşuluyor.

Öte yandan bir başka senaryo da seçime 1.5 yıl kala barajın yüzde 7 ya da 5’e çekilmesi. Bunun da muhalefette olası bir geniş ittifakın önünü kesmek için yapılabileceği belirtiliyor.

Böyle bir senaryo karşısında Ak Parti tabanının nasıl bir reaksiyon göstereceği merak konusu olmuş durumda. 

Tayyip Erdoğan'sız bir Ak Parti'yi şuanda kimse kabullenmek istemiyor. Partinin Genel Başkanlığını yürütecek isim Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çok yakını da olsa, yine de Ak Partiye gönül vermiş kişileri ikna etmenin çok zor olacağı iddia ediliyor.

Çünkü Ak Parti kurulurken bir lider partisi olarak siyasi hayatına başladı. Kurulduğu günden bugüne kadar da bir lider partisi olarak seçmenden oy istedi. Seçmende oyunu kullanırken partinin başında Recep Tayyip Erdoğan olduğu için oy verdi. 

Recep Tayyip Erdoğan'la özdeşleşmiş, 19 yıllık siyasi serüven sonrası partinin başında yeni bir ismi tabana kabul ettirmek öyle hiçte kolay olmasa gerek.

Bunun  örneklerini Türkiye'nin geçmiş siyasi hayatına baktığımızda lider odaklı partilerde görebiliriz. Rahmetli Turgut Özal'ın Anavatan Partisi gibi, Rahmetli Süleyman Demirel'in Doğruyol Partisi gibi. Bu partiler liderleriyle birlikte ölüp gittiler.

Dolayısıyla Türk toplumunun sosyolojik yapısı bu durumdadır. Siyasette farklı argümanlar kullanarak topluma yön vermek gerçekten çok zor doğrusu.

Eğer tüm örneklemelere rağmen Ak Partinin başına Berat Albayrak getirilirse, parti içerisindeki belli bir kesimin yeni kurulan partilere yöneleceği iddia ediliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önünde zor iki seçenek var. Ya riske girmeyip, kendisi siyasi hayatına Ak Parti ile birlikte devam edecek. Yada radikal bir değişikliğe gidip, partinin Genel Başkanlığını bırakacak. Üç beş ay sonra bu duruma şahitlik edeceğiz. Bekleyip görelim, hayırlısı olsun

Yazarın Diğer Yazıları