Korkutan rakam!

Kayseri 'de son 1 ayda İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan operasyonlardaki uyuşturucu ile ilgili suçlara dair rakamlar korkuttu. Uzmanlar ise, söz konusu korkutan rakamların bile gerçek verileri yansıtmadığını söylüyor.

Korkutan rakam!

267 OLAYDA 455 İŞLEM

Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü verilerine göre 15 Aralık 2020 - 14 Ocak 2021 tarihleri arasında, Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan operasyonlarda, 'Uyuşturucu Madde Ticareti Yapmak ', 'Uyuşturucu Madde Bulundurmak-Kullanmak ' ve 'Uyuşturucu Madde Kullanımı Kolaylaştırma veya Özendirme ' suçlarından 267 olayda toplam 445 şahsa yasal işlem yapıldı. Haklarında işlem yapılan şahıslardan 36 'sı çıkarıldıkları adli makamlarca tutuklandı.

5 KİLO 965 GRAM UYUŞTURUCU, 2 BİN 247 ADET HAP

Ayrıca yapılan operasyonlarda; 2 kilo 234 gram metamfetamin, 2 kilo 123 gram sentetik kannobinoid, 1 kilo 481 gram esrar, 127,54 gram eroin, 2 bin 34 adet uyuşturucu hap, 13 adet kırmızı reçeteye tabi hap, 12 adet uyuşturucu madde tartımında kullanılan hassas terazi, 3 adet tabanca, 4 adet av tüfeği, 25 adet mermi ve uyuşturucu madde satışından elde edilen 12 bin 150 TL para ele geçirildi.

GERÇEK RAKAMLAR DAHA FAZLA

Merkezi İstanbul 'da bulunan Temiz Toplum Derneği 'nin Genel Başkanı Bilal Ay, İl Emniyet Müdürlüğü 'nün Kayseri 'ye dair istatistiklerini değerlendirdi. Benzer ölçekteki illerde hemen hemen aynı rakamların görüldüğünü belirten Ay, gerçek rakamların daha fazla olduğuna dikkat çekti.

GENEL SUÇ ORANININ EN AZ YÜZDE 60 'I...

"Rakamlar reelin birebir karşılığı değil." diyen Ay, şunları söyledi:

"Bu rakamlarda sadece, , 'Uyuşturucu Madde Ticareti Yapmak ', 'Uyuşturucu Madde Bulundurmak-Kullanmak ' ve 'Uyuşturucu Madde Kullanımı Kolaylaştırma veya Özendirme ' suçlarına dair veriler yer alıyor. Ancak şöyle bir gerçek var ki; genel suç oranlarının en az yüzde 60 'ı uyuşturucu ve alkol bağımlılığıyla ilgili. Dolayısıyla Kayseri 'de ya da bir başka ilde uyuşturucu kullanımının gerçek oranlarına ulaşmak istiyorsak, genel suç oranlarının en az yüzde 60 'ını baz almamız gerekiyor."

BİR KEZ KULLANANLAR BİLE YÜZDE 2.5

Uyuşturucu maddeyi hayatında bir kez kullanmış olanların, nüfusun 40 'ta 1 'ine yani, yüzde 2 buçuğuna denk geldiğinin altını çizen Ay, "Bu rakam bile çok yüksek. Buradan yola çıkarak, Emmiyet verilerindeki uyuşturucu madde suçlarıyla ilgili rakamların ne kadar az olduğu sonucuna ulaşılabilir. Uyuşturucu maddeyle ilgili suçlar denilince, istatistiklerde bu tür maddelerin bağımlılığıyla ilgili ilintili suçlar göz önünde bulundurulmuyor. Örneğin, kadın cinayetlerinin toplamının neredeyse yüzde 70 'inin uyuşturucu ve alkol bağımlılığından kaynaklandığını biliyoruz. Ya da adam gasp suçu işliyor ama suçu işleme nedeni uyuşturucu kullanıyor olması. Emniyet istatistiklerini bu suç 'gasp ' olarak geçtiği için doğal olarak uyuşturucu madde istatistiklerine dahil edilmiyor." diye konuştu.

"GERÇEK RAKAMLAR CAYDIRICI OLUR"

İstatistiklerin, uyuşturucu ile ilgili suçlar üzerinden değerlendirilmesinin, daha caydırıcı olacağını vurgulayan Ay, "İstatistikler uyuşturucu ilintisi üzerinden değerlendirilirse, bu sefer Kayseri 'de bir aylık rakam 455 değil, daha fazla çıkacak. Öyle olunca da toplum, rakamlar fazla diye düşünüp gerçeğin farkına varacak ve bu konuda kamuoyu baskısının artması sağlanacak." ifadelerini kullandı.

TUİK İSTATİSTİKLERİ DURUMU DOĞRULUYOR

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) 'nun 2019 yılına ait 'Ceza İnfaz Kurumu İstatistikleri ' Bilal Ay 'ın söylediklerini doğruluyor. İstatistiklere göre, 1 Ocak-31 Aralık 2019 tarihleri arasında hükümlülerin yüzde 15,2 'si hırsızlık, yüzde 12,4 'ü yaralama, yüzde 7,0 'ı uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, yüzde 5,4 'ü İcra İflas Kanunu 'na muhalefet ve yüzde 3,4 'ü ise öldürme suçu işlemiş bulunuyor.

Selma Kara