Duyunca şok olacaksınız! Bakın Tomarza adını nereden alıyor?

Kayseri'nin 21 bin nüfuslu ilçesi olan Tomarza, Türkiye'de en fazla kabak çekirdeği üreten ilçe olarak biliniyor. Peki, bu ilçenin ismi nerden geliyor? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in, Kayseri haberlerinde…

Duyunca şok olacaksınız! Bakın Tomarza adını nereden alıyor?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye'nin gizli bir hazineye ev sahipliği yapan Kayseri iline bağlı Tomarza ilçesi, sadece 21 bin nüfusuyla, ürettiği kabak çekirdekleriyle de adından söz ettiriyor. Geçmişiyle köklü bir tarihe sahip Tomarza ilçesi, isminin nerden geldiği ise merak konusu oldu. 

Türkiye’nin öncü ilçelerinden biri…

Tomarza, tarım ve doğal kaynaklarıyla öne çıkarken, özellikle kabak çekirdeği üretimiyle ün kazanmış durumda. Yüksek kaliteli ve lezzetli kabak çekirdekleriyle bilinen Tomarza, bu alanda Türkiye'nin öncü ilçelerinden biri haline gelmiştir.

Eskiden Develi’ye bağlıydı…

Türkiye'nin kabak çekirdeği üretimindeki lider ilçesi olan Tomarza, ismini taşıdığı tarihi ve kültürel mirasla birleştirerek bölgede önemli bir konuma sahiptir. Tomarza 1864 yılında çıkarılan ‘Vilayet Kanunnamesi’ ile Kayseri sancağının Develi kazasına bağlı bir bölge iken, 1953 yılında çıkarılan kanun ile birlikte Develi’den ayrılarak tek başına bir ilçe olmuştur.

İstilacı bölge olarak biliniyordu

Kayseri Valiliği tarafından yayımlanan bilgilere göre; Genç Hitit dönemine ait ilk yerleşim izlerine rastlanan Tomarza, tanrı ve tanrıçayı resmeden sembollerle süslüdür. Bu eserle ise Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmekte olup, Tomarza'nın köklü geçmişine ışık tutmaktadır. Tomarza ilçesi ve çevresi istilacı bölge olarak kayıtlara geçmiştir. Daha çok Ermenilerin yerleştiği bu bölge ismini Ermeni bir kabilesi olan ‘Thomas’ kabilesinden alır. İddia göre Tomarza ismi buradan gelmektedir.