Murat Yerlikhan

Türkiye eğilimleri

Murat Yerlikhan

Türkiye’deki toplumsal değişikliklerin izlenilmesi isteniyorsa bunlardan birisi de ülkedeki 26 kent merkezinde yapılan “Türkiye Eğilimleri Araştırması” olmaktadır.

 

2021 yılı Türkiye Eğilimleri Araştırması’nın sonuçlarına göre; üç temel sorununu yaşamı zorlaştıran ekonomi, mülteci-göçmen sorunu ve Covit-19 salgını oluşturuyor.

 

Araştırmada Türkiye gündemindeki en önemli sorun olarak yüzde 23’le ekonomide yaşanan sorunlar gösteriliyor. Türkiye’nin gündemindeki ikinci en önemli sorunu yüzde 18’le mülteci-göçmen sorunu gösteriliyor. Türkiye gündemindeki üçüncü sorun ise, yüzde 16 ile Corona-19 salgınıdır.

 

Ekonomide yaşanan sorunlar 2019’da yüzde 7, 2020’de yüzde 12’ydi. Mülteci sorunu 2019’da yüzde 4, 2020’de yüzde 6’ydı. Corona-19 algını 2020’de 24’tür.   

 

“En önemli sorunlar konusunda coğrafi farklılıklar bulunuyor. Marmara ve Ege’de Covit-19 salgını, Akdeniz ve İç Anadolu’da ekonomik sorunlar, Doğu ve Güney Doğu’da mülteciler ve Karadeniz’de terör en önemli sorun olarak görülüyor” (Berna BÜYÜKBAYRAK).

 

Araştırmada ekonomik sorunların temel sebebi olarak faizlerin yüksekliği, yüksek faizle dış borçlanma, göçmen ve mülteciler gösterildi.

 

Araştırmaya katılanların yüzde 37’si kendisini muhafazakâr ve İslamcı, yüzde 20’si milliyetçi ve yüzde 19’u da Kemalist olarak nitelendiriyor. 

Yazarın Diğer Yazıları