Mehmet Yazıcı

TFF'nin Süper Lig Planı

Mehmet Yazıcı

TFF planı belirledi. Son kararı Bilim Kurulu verecek. Lig’in Haziranın 3. haftasında Antalya’da seyircisiz başlaması ve takımlara sık sık Covid testi yapılması planlanıyor. Maç öncesi görevlilerin ateşinin ölçülmesi ve röportajlara maske ile çıkılması da alınan önlemler kapsamında bulunuyor. TFF’nin bu planını doğrultusunda takımlar Mayıs ayının başında yeniden toplanarak antremanlara başlayacaklar. Adeta yeni bir sezon niteliğinde olacak kalan 8 hafta.

TFF bu kararı aldı almasına da uygulamada çok sıkıntılar yaşanacağını düşünüyorum. Birincisi Haziran ayında birçok futbolcunun kulüpleri ile olan sözleşmeleri sona erecek. Bu durumda sözleşmeleri sona eren futbolcular ya geçici madde ile kulüplerinde kalan maçları da oynamaya devam edecekler ya da bu futbolcular kendilerine yeni kulüpler bulacaklar. Salgın nedeni ile birçok yabancı futbolcu ülkelerine geri dönmüş durumda. Bu oyuncuların liglerin oynanmasına başlanması ile kulüplerine geri dönüp dönmeyecekleri de ayrı bir muamma.

Diyelim ki Bilim Kurulu TFF’nin bu planına olur verdi ve Haziran ayının 3. haftasında ligler yeniden başladı. Kalan 8 hafta hangi sıklıkla oynanacak. Normal sürecinde oynanacaksa eğer 2 aylık bir süre var demektir. Bu durumda ligler Ağustos ayının sonunda bitecek demektir. Peki Ağustos ayının sonunda ligler tamamlanırsa yeni sezon ne zaman başlayacak? Takımlar yeni sezon için transfer çalışmalarını ne zaman ve nasıl yapacaklar? İşte tüm bunların da bir yandan planlanması gerekiyor. Sadece ligin tamamlanmasını düşünmek yetmiyor.

Bir başka önemli sorunda kulüplerin Covid 19 salgını nedeni ile yaşadıkları maddi problemler. Kulüplerin tamamı maçların oynanmaması nedeniyle oldukça büyük gelir kaybına uğradılar. Zaten sıkıntılı olan bütçeler iyice çıkmaza girdi. Birçok kulüp oyuncularından maaş indirimi talep ediyor. Temsilcimiz Hes Kablo Kayserispor ise tersine bir tutum sergiledi. Kulüpten yapılan açıklamada futbolculardan maaş indirimi talep edilmeyeceği, maaş indirimi talep edilirse düşük ücretli sporcuların zor durumda kalacağı ifade edildi. Takımda mevcut maaşların ödendiğini de ayrıca belirtelim. Şayet olur da TFF’nin planı hayat bulursa moral bulan oyuncuların ve takımın ligde kalma savaşında başarı şansını yüksek buluyorum. Lige verilen bu ara aslında bizim çok işimize yaradı. Ara transfer döneminde takıma katılan oyuncuların uyum problemi de sona erecek.

Dediğim gibi TFF planını belirledi. Top şimdi Bilim Kurulu'nun vereceği kararda. Ama bence asıl karar verici virüsün kendisi olacak. Bekleyip görelim…

 

Yazarın Diğer Yazıları