Kanser hastaları aşı olabilir

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Medikal Onkoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Özkan, kanser hastalarının da aşı olabileceğini söyledi.

Kanser hastaları aşı olabilir

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Medikal Onkoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Özkan, kanser hastalarının da aşı olabileceğini söyledi.
Kanser hastalarının aşılanması konusunda açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Metin Özkan, Tıbbi Onkoloji Derneği 'nin yayınladığı aşılama programına göre, aktif yani kemoterapi tedavisi almayan her hastanın normal bir birey gibi aşılanabileceğini ifade etti.

'KEMOTERAPİ ALSA BİLE AŞILANABİLİR'

Özkan, "Özellikle kemoterapi alan hastalar dışında akıllı ilaç ya da hormon tedavisi alan hastalarda çok fazla sorun yok. Onlar çünkü hastalarımızın savunma sistemini çok baskılamıyor. Kemoterapi hastalarında bu daha fazla baskılanıyor. Onlarda da bir program belirlenmiş durumda. Kaç günlük periyotlarda kemoterapi alınıyorsa, o periyotların sonuan doğru aşılanması gerekiyor. Örneğin, 3 haftada bir kemoterapi alan bir hastada son 1 haftalık dönemde aşılamanın yapılması öneriliyor. Çünkü o ilk bir hafta, on günlük dönem bizim için vücudun aşıya reaksiyon verme ve antikor üretme kabiliyetinin daha düşük olduğu bir dönem. Yani, bu dönemi atlatması aşıdan fayda görmesi açısından önemli. Bunun dışında aşının kemoterapi alan kanser hastalarında ekstra bir zararı yok. Böyle bir endişeye kapılmasınlar." diye konuştu.

'KANSER HASTALARI AŞILAMADA ÖNCELİKLİ OLMALI'

Ayrıca, kanser hastalarının, savunma sistemlerinin normal bireylere göre zayıf olması ve daha fazla risk altında bulunmaları nedeniyle, aşılamada öncelikli gruba alınmaları gerektiğini dile getiren Özkan, pandemiden dolayı hastanelere başvuruların geciktirilmemesi gerektiği uyarısında bulundu.

'PANDEMİ HASTANE BAŞVURULARINI GECİKTİRMEMELİ'

Özkan, "Aktif tedavi gören ya da semptomlar ortaya çıktıktan sonra hastaneye başvurması gereken hastaların bu başvurularını geciktirmesi bizim için en büyük sorunlardan. Koronanın ilk çıktığı dönemde vaka sayıları çok düşükken, insanlar tedavilerini geciktirdiler, hastanelere gelmediler. Yaza doğru gelmek zorunda kalınca daha fazla virüse maruz kaldılar. Ekim-Kasım ayında da hasta sayısı daha da arttı. Pandeminin olması önemli kabul ettiğimiz semptomları olan hastaların hastaneye başvurmasında engel olmamalı. Kaldı ki, biz hastanede gerekli tüm önlemleri alıyoruz." ifadelerini kullandı.

Selma Kara