Arıkan'dan Bakan Özhaseki'ye...

Saadet Partisi Kayseri Milletvekili Mahmut Arıkan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'ye soru önergesi verdi. Depremden sonra yeni fay haritasını soran Arıkan başka neler sordu? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

Arıkan'dan Bakan Özhaseki'ye...

SP Kayseri Milletvekili Mahmut Arıkan TBMM Meclis Başkanlığına Kayseri hakkında bir soru önergesi verdi. Arıkan Kayseri’nin deprem hazırlıkları ile ilgili sorularını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki’ye yöneltti. Depremden sonra yeni fay haritasını soran Arıkan, hasarlı binalara ilişkin de sorular yöneltti.

Kayseri Milletvekili Mahmut Arıkan bugün TBMM Meclis başkanlığına bir soru önergesi verdi. Arıkan’ın gündeminde deprem ve Kayseri’de bu konularda yapılan hazırlıkları vardı.

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş ve çevresinde etkili olan ve kamuoyu tarafından “Asrın Felaketi” olarak adlandırılan deprem sonrasında, deprem konusu Türkiye’nin ana gündemlerinden biri haline geldiğini anımsatan Arıkan, "Deprem şiddeti ve yapıların mevzuat aykırı yapılmasıyla depremin faturası büyük olmuş, yine bu tarihten sonra mevcut fay haritası sorgulanır hale gelmiştir.” 

Arıkan, ardından deprem ve Kayseri arasındaki ilişkiye değindi: "Depremden sonra Kayseri’de de az, orta veya ağır derecede hasar gören binalar olduğu tespit edilmiş ve afet bölgesi ilan edilmiştir. Hasarlı binaların tespiti ve bunlarla ilgili eylem planı henüz bilinmezken, bilim çevreleri ve kamuoyu tarafından Ecemiş, Sarız, Erkilet fayının hareketliliği tartışılmaktadır. Kayseri büyük bir depremde hasar almış, başka depremler ile de karşı karşıyadır. Bununla birlikte özellikle deprem sonrası alınan önlemler, yeni haritalandırmalar ve eylem planları bilinmemekte yapılan çalışmalar kamuoyu tarafından merak edilmektedir."

Soruları ise 6 Şubat depreminden sonra Kayseri’de yapılan hazırlıklar ile ilgiliydi. Açıklamasında Ecemiş, Sarız ve Erkilet fayına değinen Arıkan, yeni fay haritasını sordu: 

6 Şubat depreminden sonra, Kayseri’nin yeni “fay haritası” hakkında ne gibi çalışmalar yapılmıştır? Bu fayların tahmini durumları ve tahmini riskleri hakkında en güncel rapor tarihi nedir? Güncel depremsellik ve risk haritaları mevcut mudur?

Kahramanmaraş depreminden sonra sık sık gündeme gelen ve depremin etkisini artırdığı düşünülen “zemin sıvılaşması” da gündemindeydi: “Yapılan araştırmalar büyük bir depremde Kayseri şehir merkezinin bilhassa ova içerisinde kalan kesimlerinde sıvılaşma olaylarının yaşanabileceğini göstermektedir. Zemin sıvılaşması riski ile ilgili hangi çalışmalar yapılmıştır? Olası bir depremde zemin sıvılaşması beklenen bölgeler için hangi önlemler planlanmıştır?"

Diğer soruları ise aşağıdaki gibidir

Kayseri’nin hasarlı bina tespit raporu nedir? Az, orta ve ağır derecede hasar gören binaların bilgisi mevcut mudur? Mevcutsa bu binalar hakkında bugüne kadar hangi işlemler yapılmış, ne gibi çalışmalar yürütülmüştür?

Kayseri’deki kamu binalarında, okullarda, sanayi, üretim tesisi, baraj vb. stratejik ve lojistik yapılarda ne gibi deprem sonrası veya periyodik muayene işlemleri yapılmıştır? Bu gibi yapıların halihazırdaki durumu hakkında bir rapor bulunmakta mıdır?

Özellikle 6 Şubat Depremlerini hisseden ve sonraki depremlerde büyük bir endişe yaşayan Kayserililerin, geçici bir süre için bağ, bahçe gibi yaşam alanlarına gitmek istemesi ancak trafikte yaşanan yoğunluk nedeni ile şehirde bir kaosun yaşandığı bilinmektedir. Bu durum göz önüne alınarak, afet durumunda ulaşım yollarının kullanılabilirliğini artırmak için ne gibi çalışmalar yapılmıştır?