Aman dikkat – Ortalığı kasıp kavuran o hastalık Kayseri'ye de geldi!

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte son haftalarda grip vakalarında artış gözleniyor. Uzmanlar vatandaşları domuz gribine karşı uyarırken hastalığın Kayseri'de de görüldüğüne dikkat çekiyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde…

Aman dikkat – Ortalığı kasıp kavuran o hastalık Kayseri'ye de geldi!

İnfluenza, RSV, rota virüsü ve hatta COVID… Kış mevsiminin gelmesiyle her yıl olduğu gibi bu yıl da virüsler harekete geçti. Uzmanlar vatandaşları hastalığa karşı uyarırken özellikle domuz gribi virüsünün Kayseri’de de görüldüğüne dikkat çekiyor. Peki domuz gribi nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir? İşte detaylar…

Aman dikkat – Ortalığı kasıp kavuran o hastalık Kayseri'ye de geldi!

Virüsler bu kış da ezber bozmayarak tüm yurtta kol gezmeye devam ediyor. İnfluenza, RSV ve rota virüsü ortalığı kasıp kavururken COVID 19 vakalarında da artış gözleniyor. 

Soğuk havalarla birlikte tırmanışa geçen üst solunum yolu enfeksiyonları her yaştan insanda görülüyor. Kimileri bu rahatsızlıkları hafif atlatırken kimileri de özellikle de risk grubundakilerde daha ağır seyrediyor.

Acil servisler virüse yakalananlarla dolup taşarken uzmanlar vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Uzmanlar kalabalık ortamlardan uzak durulması gerektiğine dikkat çekerken maske kullanımı ile ilgili de ciddi uyarılarda bulunuyor.

Domuz gribi nedir?

Domuz gribi birçok mevsimsel grip çeşitleriyle karıştırılıyor. Ancak domuz gribi domuzlara özgü influenza virusu tip A tarafından oluşturulan yüksek oranda bulaşıcı, bir solunum yolu hastalığıdır.

Domuz influenza virusu, genellikle H1N1 serotipinde olmaktadır fakat, domuz populasyonlarında farklı serotiplerin de ( örn. H1N2, H3N1, H3N2 ) görüldüğü bildiriliyor.

Bu virüse yakalanan hastalar bünyesine göre virüsü çok ağır atlatabiliyor. 

Domuz gribinin en önemli belirtilerinin üşüme ve titremeyle nükseden 38 derecenin üzerine çıkan yüksek ateş, göz çukurlarında da hissedilen şiddetli baş ağrısı, ileri derecede kas ve eklem ağrıları, bitkinlik şeklinde sıralanırken, soğuk algınlığından farklı olarak belirtilerin yavaş yavaş değil, birdenbire ortaya çıktığı ve daha fazla ateşlenmeye yol açtığı da bildiriliyor.

Şimdilerde Kayseri'de de acil servislerde inanılmaz bir hasta yoğunluğunun olduğu gözleniyor. Uzmanlar vakaların şubat ayının sonuna kadar daha da artacağı görüşünde.