Ecem Yaman

Konfor alanından çıkma vakti

Ecem Yaman

Gün içinde farkında olmadan o kadar çok karar veriyoruz ki çoğunun üzerinde bir saniye bile düşünmüyoruz. Sabah alarmı ertelemekten öğlen ne yiyeceğimize kadar her şey birer tercih aslında. 

Hayat bazen önümüze öyle kavşaklar çıkarıyor ki, orada vereceğimiz tek bir karar, yaşamımızın geri kalanını tamamen başka bir mecraya sürükleyebiliyor. Bir sabah verdiğiniz o anlık karar, yıllar sonra dönüp baktığınızda sizin tarihi adımınız oluyor.

Şöyle bir geriye dönüp kendi hayat hikayenizi gözden geçirin. Muhtemelen kırılma noktası olarak gördüğünüz birkaç büyük olay vardır. Üniversitede yazdığınız bir tercih listesi veya gitmekle kalmak arasında tereddüt ettiğiniz o şehir... İşte o anlarda seçmediğiniz diğer yol, aslında tamamen farklı bir hayat senaryosuydu. Biz o gün verdiğimiz kararlarla bugünkü çevreye, bugünkü işe ve hatta bugünkü karaktere sahip olduk. 

Tabii bu durum insan üzerine ciddi bir sorumluluk ve bazen de haklı bir korku yüklüyor. İleride ne getireceğini tam olarak kestiremediğimiz bir adım atmak belirsizliğe yürümek her zaman kolay değildir. Hatta bu yüzden birçok insan, hayatından memnun olmasa bile risk almaktan kaçınıp mevcut durumunu korumayı seçiyor. Gözlemlerim gösteriyor ki, asıl büyük dönüşümler tam da o konfor alanından çıkma cesareti gösterildiğinde başlıyor. Doğru planlanmış, üzerinde düşünülmüş cesur bir karar insanı hayal ettiği noktaya taşırken fevri ve anlık tepkilerle atılan adımlar telafisi zor süreçler doğuruyor.

Bu yüzden kendinizi ertelemekten, ya olmazsa korkusuyla yerinizde saymaktan vazgeçin. Sizi bekleyen o belirsizlik aslında yeni bir başlangıcın ilk adımıdır korkmadan büyük adımlar atın.

Yazarın Diğer Yazıları