Av. Mehmet Emin Hamurcu

Nişan Atılması Durumunda Altınlar ve Tazminat

Av. Mehmet Emin Hamurcu

Nişan Nedir?

Nişan; kadın ve erkeğin evlenme vaadinde bulundukları bir hukuki işlemdir. Nişanın hukuken kurulabilmesi için tarafların evlenme vaadinde bulunmaları ve ayrı cinste olmaları gereken en önemli iki şarttır.

Hangi Durumlarda Nişan Sona Erer?

Geçerli bir nişan kurulduktan sonra ise nişan; tarafların evlenmeleri, nişanın bozulması, evlenmenin imkansızlaşması (ölüm gibi) veya bozucu bir şartın gerçekleşmesi gibi nedenlerden ötürü sona erebilir.

Nişan Atılması Durumunda Maddi Tazminat Davası

Nişan tek taraflı bir irade sonucu bozuldu ise yani nişan atıldıysa bu durumda tarafların birden çok hak ve sorumlulukları bulunmaktadır. Nişanı taraflardan biri son erdirmiş yani nişan atmış ise diğer tarafın maddi ve manevi tazminat talep hakkı bulunmaktadır. Maddi tazminat hakkının doğabilmesi için nişanın haklı bir neden olmaksızın bozulması veya kusurlu bir davranış neticesinde nişanın bozulması gerekmektedir. Bir başka anlatım ile nişan karşı tarafın kusurlu bir davranışı nedeniyle atıldıysa kusursuz olan tazminat davası açabileceği gibi hiç bir sebep yok iken nişan atan tarafa karşı tarafta tazminat davası açabilir.

Maddi Tazminat Davasında Neler İstenebilir ?

Açılacak olan tazminat davasında dürüstlük kuralına uygun olacak şekilde evlenme amacıyla yapılan harcamalar ve yapılan maddi fedakarlıklar talep edilebilir.

Tazminat Davasını Kimler Açabilir ?

Tazminat davasını nişanın tarafları açabileceği gibi tarafların anne ve babası veya onlar gibi davranan kişilerde açabilecektir.

Nişan Bozulması Durumunda Manevi Tazminat

Nişanın atılması durumunda maddi tazminat davasının yanı sıra manevi tazminat davası da açılabilir. Manevi tazminat davasında kusurlu olan taraf kusursuz veya daha az kusurlu tarafa uygun bir miktar para ödeyecektir.

Nişanda Takılan Altınların ve Hediyelerin İadesi

Nişanın evlenme dışında herhangi bir sebeple sona ermesi durumunda ise; alışılmışın dışında takılan hediyeler verenler tarafından geri istenebilir. Yani nişanın bozulması durumunda alışılmışın dışında verilen hediyeler, altınlar, ziynetler verilmemiş ise dava yolu ile talep edilebilecektir. Ancak alışılmış olan giymekle tüketilen, kullanmakla eskiyen eşyalar talep edilemez. Özetle nişan bozulması durumunda nişanın tarafları, anne ve babalar veya onlar gibi davrananlar nişan için takılan altınları veya olağan dışı hediyeleri geri isteyebilecektir.Hediyelerin iadesi noktasında açılan dava da tarafların kusur durumu incelenmemektedir. Yani kusurlu olan taraf dahi takmış olduğu altını isteyebilir, altının iadesi için dava açabilir.

Nişanla İlgili Davalarda Zamanaşımı Süresi

Nişanlılığın sona ermesine ilişkin davalarda bir yıllık zamanaşımı süresi vardır. Nişanın sona ermesinden itibaren bir yıl içerisinde davaların açılması aksi durumda hak kaybına uğranılacağı dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardandır.

Yazarın Diğer Yazıları