Alparslan Alya

Kitap kılıcın kabzasını tutan el

Alparslan Alya

Kitaplar Hz. Adem den Hz. Muhammed e kadar tüm nebi/resullere konu olan değişmez değerler. Dikkate değer Adem in beşer öğretmeni yok; aslında ümmidir sonra, kitap verilen, okuma yazma öğretilen ve meleklerle imtihana tabi tutulan resul Adem (a). Son nebi/resul Hz. Muhammed (sav) ümmi ancak küresel ve çağlar üstü bir kitap.

 

Öyleyse kitapsız olmuyor. Tüm peygamberler kitaplı/kitaba tabi. Peygamber kitaplı ise ümmeti de kitaplı olacak.   Ve kitaplar; gayba imanın, ahlakın, Hukukun, iffetin, adaletin, edebin, cezanın ve mükâfatın konusu kitaplar.

Son nebi/resule (sav) indirilen kitabın ilk emri namaz kıl oruç tut değil; oku (ikra). Çağını ve çağları değiştirecek nebi; ahlaki, iktisadi, hukuki ve sosyal anlamda yerlerde sürünen kendi toplumunu onunla değiştirecekti; kitapla yani okumayla.

 

Helvadan yaptıkları putları yiyen; taş ustaları ve marangozların ellerinden çıkan şekillere/putlara tapan ve onlardan bir şeyler talep eden; kendi kızlarını diri diri toprağa gömen bir topluluktan; tarihte ve gelecekte bir benzeri görülmemiş; adil, sadık ve ahlaki bir toplum inşa edilecekti;  kitapla yani okumayla. Deve çobanı olan, medeni hayattan uzak; devlet, ordu, maliye, ekonomi gibi kurumları olmayan; kabile esaslarına göre yaşayan bir topluluk; çağın süper gücü olan Bizans ve İran ı atları önünde diz çöktürecekti; kitapla yani Okumayla.  

 

Evet, çağını ve çağları değiştirmişti O kitap Kur an. Onunla birlikte ete kemiğe bürünerek okunan Hadisler. Ve bu ikilinin aydınlığında yazılan tüm kitaplar. Kitap; kılıcın önünde diz çöktüğü güç.

Kitap; kılıcın kabzasını tutan el.

 

Tahrif edilmeyen ve edilemeyecek olan kitap ellerinde olan Müslümanların; Kitabı olmayanlar gibi yaşamasını anlamak mümkün değil. Düşüncede, fikirde ve eylemde; en arkalarda olan bir toplum. Üret(e)meyen tüketen, önde olmayan taklit eden; bir toplumun kitaplı toplum olması, eşyanın tabiatına aykırıdır.

 

Bilginin, birikimin ve bilincin üzerine bina edilmeyen dua meşru değildir. Bilginin yaratıcısının farkında olan Müslüman yine Onun (cc) izni ve yardımı ile bilgiyi mücessem hale getirerek çağı değiştirecektir.

 

Kutsal kitapların ve tarihin öğrettiği bir gerçek; zırhını giymeyen bir peygamber savaşı kazanamaz. Çağa söyleyecek sözü olanlar bunu kitap/kitaplarla

söyleyeceklerdir. Çünkü kitabi olmayan söz kuru bir iddiadan ve laf kalabalığından öteye geçmeyecektir. Sanırım ben Müslümanlardanım diyen kadın ve erkeklerinde bir sözü vardır. Veya çağı değiştirecek sözlerini eyleme

dönüştüreceklerdir.

 

Öyleyse ellerine ve kalplerine baksınlar; kitap var mı Ve

o kitabın izini taşıyan kitaplar!

 

Yazarın Diğer Yazıları