100 Bin Liraya Çoban Bulunamıyor… Çoban Eğitim Fakültesi Kurulsun!

Elazığ'da 100 bin TL maaşla çoban bulunamadığı haberi sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Tüm Türkiye'de benzer sorunun yaşandığı belirtilirken, Kayserili O isimden, ilginç bir çözüm önerisi geldi: Çoban Eğitim Fakültesi kurulsun. Ayrıntılar Kayseri Anadolu Haber'in haber bülteninde…

100 Bin Liraya Çoban Bulunamıyor… Çoban Eğitim Fakültesi Kurulsun!

Elazığ Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Sezer’in önceki gün yaptığı bir açıklama ülke genelinde büyük etki uyandırdı. Sosyal medyada gündem olan açıklamasında, “Hayvancılık bitme noktasına geldi. Kentte 100 bin lira maaşla çalıştıracak çoban bulamıyoruz. Gençlerimiz bu işe hevesli değil, kimse kırsalda yaşamak istemiyor. Yetiştiriciler olarak mera ve çalışan elaman istiyoruz” diyen Sezer’in açıklamasına binlerce yorum yağdı.

Sezer’in çalıştıracak çoban bulamadıklarına dair açıklamasına Kayseri’den de destek geldi. Kayserili besiciler, en büyük problem olarak çalıştıracakları eleman bulamama olduğunu belirterek, “Bir süre önce Suriyeliler çoban oluyordu ancak artık onlar da bu işi tercih etmiyor. Şimdilik Afganlar bu işi yapıyor ancak onların da sayısı çok yetersiz.” Dediler.
Adının açıklanmasını istemeyen bir besici, besicilerin, sabah kalktıklarında çobanların işi bırakmış olabildiklerine şahit olduklarını belirterek, “Bizim insanlarımız bu işi tercih etmiyor. Yabancılarla götürmeye çalışıyoruz ancak bu durum hem sağlıklı değil hem de sürdürülebilir olmaktan çıkıyor. Bu duruma acilen çözüm bulunmalı” dedi.

100 Bin Liraya Çoban Bulunamıyor… Çoban Eğitim Fakültesi Kurulsun!

100 bin lira maaşla çoban bulamama tartışmasına Kayseri Cihannüma Derneği Başkanı Avukat Fevzi Konaç ise farklı bir yorumla katıldı. 

Gençlerin bu konuda haklı olduğunu dile getiren Konaç, paylaşımında şu ifadelere yer verdi: ‘ Okuduğum haberde diyor ki; Elazığ'da aylık 100.000 TL maaşla çalışacak çoban bulunamıyor. Gençler haklı; meşakkatli iş... masa başında oturup, akşama kadar sosyal medyada gezmek varken, temiz elbise giymek ve kravat takmak dururken kim Çoban olur... Mezun oldukları lüzumsuz bir bölümden sonra asla iş bulamayacakları okullarda okuyan, sonra da işsiz üniversiteliler kervanına katılan milyonlarca genç bir hayalin peşinde heba olup gidiyor... Madem diploma bu kadar önemli; iş garantili yüksek maaşlı bu mesleği nitelikli hale getirmek için acilen Çoban Eğitim Fakültesi kurulmalı.’