'Yaramızı sarmaz'

Pandemi döneminin en mağdur olanlarının başında yer alan kahveci esnafı, Kabine Toplantısında açıklanan bir kereye mahsus 5 bin TL hibe desteğinin yaralarının sarmayacağını söylüyor.

'Yaramızı sarmaz'

Türkiye'de geçen yıl 11 Mart'tan itibaren alınan pandemi tedbirleri kapsamında iş yerleri belirli aralıklarla kapanmaya tabi tutuldu. Ancak kahveci esnafı, tüm esnaf kesimi içerisinde, 14 ay boyunca iş yerlerinin açılmamasından dolayı en fazla mağduriyet yaşayan kesim oldu.

Evvelki gün yapılan Kabine Toplantısı'nın ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, esnafı iki gruba ayırarak, bir kereye mahsus olmak üzere birinci gruba 5 bin, ikinci gruba ise 3 bin TL hibe desteğinde bulunacaklarını açıkladı. Erdoğan, kahveci esnafının ise birinci grupta değerlendirileceğini belirtti. Kahveci esnafı ise, 14 aylık kapanmanın ardından verileceği ifade edilen 5 bin TL hibe desteğinin, yaralarını sarmayacağı görüşünde birleşiyor.

"14 AY KAPANMAYA KARŞI ABARTILACAK BİR HİBE DEĞİL"

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Kayseri Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Mustafa Kaya, "Sıkıntılarımız ortada. 14 aydır kapalıyız. Pandemi sürecinde en çok mağdur olan esnaf biziz. 14 aydır kapalı olmamıza rağmen, bu 5 bin Lira hibe desteği abartılacak bir şey değil. O kadar kapanmadan sonra bu hibe derdimize çare olur mu bilmiyoruz." dedi.

14 AYDA 286 ESNAF KEPENK KAPATTI

Kayseri'de pandemi sürecinde 300'e yakın oda üyesinin kapatma verdiğine dikkat çeken Kaya, şunları söyledi:

"Pandemiden önce 916 esnafımız vardı, 286'sı kapandı. Esnaf mağdur olacağı kadar oldu zaten. Kayseri'de olmadı ama diğer şehirlerimizde intihar eden kahveci esnafımız oldu. En son İzmir'de bir esnaf iş yerinde intihar etti. 14 aydır çektiğimiz bu sıkıntıdan sonra bu 5 bin Lira hibenin yaralarımızı saracağına inanmıyoruz. Onun yerine kapanmadan itibaren aylık bin 500, 2 bin Lira verilseydi yaramızı ancak sarardı."

"DAYANACAK GÜCÜMÜZ KALMADI"

1 Haziran'da açılma kararı verilmezse kapatma sayısının iki katına çıkacağının altını çizen Kaya, "Her yıl ortalama 20 dükkan kapanırdı ama yerine 25, 30 tane de açılırdı. 14 ayda 300'e yakın dükkan kapandı. Eğer 1 Haziran'da açılma vermezlerse geriye kalanların yarısı daha kapanır. İnsanların artık dayanacak gücü kalmadı." dedi.

EN FAZLA KAPANMA ARGINCIK MAHALLESİ'NDE 

En çok kapanmanın Argıncık Mahallesi'nde gerçekleştiğini söyleyen Kaya, mahalledeki 11 kahvehaneden sadece 3'ünün ayakta kalabildiğini ifade etti. Kapanma veren esnafın en büyük gelir kaleminin kira olduğuna dikkat çeken Kaya, "Dükkân sahibi de haklı. Bir ay, hadi bilemedin iki ay idare ediyor. Ama baktı sonra ödeme yok o da ne yapsın esnafı kapının önüne koyuyor. Pandemiden önce hava parası alınır işyeri devri yapılırdı, şimdi hava parası şurda dursun, esnaf dükkânını kapatsa hurdacı bile almaz kalan malzemeyi." diye konuştu.

1 HAZİRAN'DA AÇILMA BEKLİYORLAR

Son olarak, yetkililerden acil çözüm beklediklerini dile getiren Kaya, "Ben 3 dönemdir başkanım, neredeyse 12 yıla girecek, böyle bir kapanma sayısı görmedim. Gerçekten esnafımızın artık dayanacak gücü kalmadı. Bıçak kemiğe dayandı diyorlar, aynen o noktayız. Acil çözüm bekliyoruz." ifadelerini kullandı. Selma Kara