Yamula Patlıcanı Tanıtım Etkinliği'ne son iki gün! İşte Kayseri'nin coğrafi işaretli yerli ürünleri...

Kocasinan Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilen ve 'Coğrafi işaret' belgesiyle tescillenen 'Yamula Patlıcanı Tanıtım' etkinliği bu yıl da Yemliha Mahallesi'nde gerçekleşecek. Kayseri'nin Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret belgeli ürünleri arasında ismi geçen yamula patlıcanının yanı sıra şehrimizin hangi tescilli ürünleri meşhur? Bu ürünler nerelerde yetişiyor? Kayseri Anadolu Haber olarak siz değerli okuyucularımız için derledik.

Yamula Patlıcanı Tanıtım Etkinliği'ne son iki gün! İşte Kayseri'nin coğrafi işaretli yerli ürünleri...
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kocasinan Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilen ve ’Coğrafi işaret’ belgesiyle tescillenen ’Yamula Patlıcanı Tanıtım’ etkinliği bu yıl da 26 Ağustos Cumartesi Günü saat 18.30'da Yemliha Mahallesi’nde düzenlenecek. Kayseri'nin Türk Patent Enstitüsü tarafında coğrafi işaret belgeli ürünleri arasında ismi geçen yamula patlıcanının yanı sıra şehrimizin hangi tescilli ürünleri meşhur? Bu ürünler nerelerde yetişiyor? Kayseri Anadolu Haber olarak siz değerli okuyucularımız için derledik.

Yamula Patlıcanı Tanıtım Etkinliği'ne son iki gün! İşte Kayseri'nin coğrafi işaretli yerli ürünleri...

İşte Kayseri'nin doğal yetişen coğrafi işaretli ürünleri!

Bünyan Gilaburusu (menşe)

Kayseri'nin Bünyan ilçesiyle özdeşleşen ve sağlığa faydaları bilimsel çalışmalarla kanıtlanan tescilli "gilaburu" meyvesi, Bünyan Belediyesinin coğrafi işaret tescil belgesi almasıyla tanınırlığı artan hem yurt içinden hem de yurt dışından yoğun talep gören bir ürünümüz. Toplanan gilaburular, hasat zamanı olan Ekim ayında yıkandıktan sonra bidonlara doldurularak su içinde saklanıyor. Genellikle kış aylarında suyu sıkılarak tüketilen gilaburu, meyve suyu fabrikaları tarafından da işlenerek piyasaya sunuluyor.

Yamula Patlıcanı Tanıtım Etkinliği'ne son iki gün! İşte Kayseri'nin coğrafi işaretli yerli ürünleri...

İncesu Karaevrek Üzümü (menşe)

İncesu ilçesinde, coğrafi işareti bulunan meşhur 'Kara Evrek' üzümünden pekmez yapılır. 
Bağcılık kültürünün yaşatıldığı ilçelerden olan İncesu'da toplanan 'Kara Evrek' üzümleri pekmez olmaya başladı. 42 bin 500 bağ alanıyla 30'dan fazla üzümün üretildiği ilçede her yıl 16 ile 20 bin ton arasında üzüm sofralık ve şıralık olarak sınıflandırılıp kullanılıyor. İlçede Eylül ayında toplanan üzümler ezilerek, ocaklarda pekmez kaynatılıyor.

Yamula Patlıcanı Tanıtım Etkinliği'ne son iki gün! İşte Kayseri'nin coğrafi işaretli yerli ürünleri...

Kayseri Cırgalan Biberi (menşe)

Yıllardır ata tohumuyla ekilen, pastırma, sucuk ve çemene tat veren biber, Cırgalan Mahallesi sakinlerinin başlıca geçim kaynakları arasında yer alıyor.

Tarladan elle toplanıp sofraya ulaşan biber, yemeklere kattığı lezzeti bilenler tarafından mahalleliden alınıyor ya da toptancıya satılıyor.

Yemeklere toz biber olarak kullanılan cırgalan biberi, tadının acı olmayan farklı bir aromaya sahiptir. Kurutulan biberin eleme işlemi sonucunda acısının altta kalıp, acılığı gittiği biliniyor. Nisan ayında tohumunun ekilip, otlarından temizlenip, sulanması sonucunda toplanmasının ardından 3 gün bekletilıp, çöpünü alınıp, parçalanır. Kurutma aşamasının akabinde sofralarda kullanılan halini alıyor. Sonra değirmende öğütüp toz biber halinde vatandaşa ulaştırılıyor.

Yamula Patlıcanı Tanıtım Etkinliği'ne son iki gün! İşte Kayseri'nin coğrafi işaretli yerli ürünleri...

Tomarza Kabak Çekirdeği (menşe)

Erciyes'in yıllar önce patlaması sonucu oluşan tüflü toprak yapısıyla kabak çekirdeği üretiminin öncüsü haline gelen Kayseri, Türkiye'nin kabak çekirdeği üretiminin yaklaşık yüzde 35'ini karşılıyor.

Erciyes'in yıllar önce patlaması sonucu ortaya çıkan tüfün kent ve çevresine yayılarak uygun toprak yapısına elverişli olması dolayısıyla kuruyemiş sektörü için çok sevilen bir çerez türü...

Tüflü toprağın suyu tutma özelliği sayesinde kabak çekirdeği üretiminin çok yüksek olduğu şehrimizde, Erciyes Dağı eteklerinde yer alan Tomarza ilçesi üretimde Kayseri genelinde ilk sırayı alıyor.

Avrupa ve Orta Doğu başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç edilen kabak çekirdeği için çiftçiler; tohumluklarını kendileri üreterek, en sağlıklı kabaklardan alınan çekirdekleri kullanıyor.

Yamula Patlıcanı Tanıtım Etkinliği'ne son iki gün! İşte Kayseri'nin coğrafi işaretli yerli ürünleri...

Yamula Patlıcanı Tanıtım Etkinliği

Kocasinan Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilen ve ’Coğrafi işaret’ belgesiyle tescillenen ’Yamula Patlıcanı Tanıtım’ etkinliği bu yıl da 26 Ağustos Cumartesi Günü saat 18.30'da Yemliha Mahallesi’nde düzenlenecek.

 Kayseri’nin sosyal hayatına renk katmak hem de geleneksel lezzetleri geniş kitlelere tanıtmak amacıyla düzenlenecek etkinlik, hafta sonunu doğal güzellikler içinde değerlendirmek isteyenlere iyi bir fırsat olarak görülebilir.

Tüm Kayserililerin davetli olduğu etkinlik hakkında Başkan Çolakbayrakdar, Kayseri’nin milli ve manevi değerlerini dünyaya tanıtmak için gayretlerinin devam edeceğini söyledi.