Esnafa kredi darbesi - Kayserili esnafların tepkisi çığ gibi büyüyor!

Türkiye'de esnafların ticari çalışmalarına destek olunması amacıyla, Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığı ile Halkbank tarafından kullandırılan esnaf kefalet kredi faizleri artırılması kararına Kayserili esnafların tepkisi çığ gibi büyüyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde...

Esnafa kredi darbesi - Kayserili esnafların tepkisi çığ gibi büyüyor!

Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı kararıyla esnaf kefalet kredilerinin faiz oranlarında ciddi bir artışa gidildiğini duyurdu. Yeni faiz oranları, kredi kullanım tarihine göre değişiklik gösterirken hali hazırda kullanmış mevcut esnaf kredisine de yansıtılırken, Kayserili esnafların karara tepkisi çığ gibi büyüyor. Öte yandan artırılan faiz oranlarında deprem bölgesinin muaf tutulduğu öğrenildi.

En düşük faiz oranı yüzde 17’ye çıkarıldı!

En düşük kredi faiz oranı olan yüzde 7,5 oranı yapılan yeni düzenleme sonrasında yüzde 17 seviyesine çıkarken yüzde 8,5 ile kredi çeken esnafın ödeyeceği yeni faiz oranı yüzde 18 üzerinden hesaplanacak. Yaşanan büyük artış nedeni ile kredilerin aylık taksit tutarları da yükselecek.

Esnaf Kefalet Kredi faiz oranları ne kadar oldu?

Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığı ile Halkbank tarafından kullandırılan esnaf kefalet kredi faizlerinin güncellenmesinin ardından güncel kredi faiz oranları şu şekilde yer aldı;

%7,5 ile Kredi Çekenlerin Yeni Faiz Oranı %17
%8,5 ile Kredi Çekenlerin Yeni Faiz Oranı %18
%9,5 ile Çekenlerin Yeni Faiz Oranı %21
%12,5 ile Çekenlerin Yeni Faiz Oranı %24
%15 ile Çekenlerin Yeni Faiz Oranı %24
%17,5 ile Çekenlerin Yeni Faiz Oranı %25
% 20 ile Çekenlerin Yeni Faiz Oranı %26
%22,5 ile Çekenlerin Yeni faiz oranı %27
%24 ile çekenlerin Yeni Faiz Oranı %28
%25 ile Çekenlerin Yeni Faiz Oranı %29

Kayseri Anadolu Haber, kredi faiz oranlarındaki artış sonrası konuyu esnaf oda başkanları ve kredi kullanan esnaflara sordu.

Esnafa darbe vurdular!

Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri’nin artık bir cazibesinin kalmadığını dile getiren Meta Gayrimenkul’den Murat Kılıç, “Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri nakit akışında kolaylık sağladığı için 5-6 ay esnaflar bu kredileri bekliyordu. Fakat son yaşanan durumla esnaflar artık burayı beklemeyecek. Çünkü bankalarla hemen hemen aynı konuma gelmiş durumdalar. Bu durum esnafın nakit akışını yavaşlatacak. Esnafın eline sıcak para gelmeyecek de diyebiliriz. Artık bu noktada esnaf kefaletin bir cazibesi kalmadı. Esnafa bir darbeyi de esnaf kefalet vurdu” dedi.

Bankalarla yarışıyor!

Mobilya işleriyle ilgilenen bir esnaf ise, “Hiçbir esnaf bunu olumlu karşılamaz. Şöyle bilinir ki Esnaf Kefalet esnaflara kolaylık sağlar. Ancak şu anki duruma bakıldığında esnaf kefaletin bankalarla yarışır hale geldiği görülüyor” ifadelerinde bulunarak tepkisini dile getirdi.

Olan halka oluyor!

Kayserili başka bir esnaf da, “Bu durumun esnafı etkileyeceğini düşünmüyorum. Esnaf yine kârını üzerine koyar olan yine halka olur” yorumunda bulundu.

Haber: Selma Kan – Buket Didem Ulu