Solak: 'Para yoksa sağlık da yok'

Vatandaşların yaşlanıp da hastalanmadan sağlık sistemi hakkında bilgi sahibi olamadığını ifade eden Sosyal Güvenlik Uzmanı Kerim Solak, 2008 yılında yapılan reform ile mağduriyetler yaşandığını kaydetti.

Solak: 'Para yoksa sağlık da yok'

Konu ile ilgili verdiği bilgilerde vatandaşların kendi sosyal ve sağlık güvencelerinin takipçisi olmasını isteyen Sosyal güvenlik Uzmanı Solak: “Her insanın olduğu gibi ülkemizde yaşayan vatandaşlarımızında yaşlanmadan sağlık sorunları ile karşılaşmadığı sürece sağlık sistemi hakkında maalesef bilgisi olmuyor. 2008 yılında sağlıkta reform adıyla yapılan değişiklikle herkes dilediği yerde muayene olur denildi ancak öyle olmadı. Bu durumun fark edilmesi ancak vatandaşın kendisi veya bir yakını hasta olana dek ortaya çıkmadı. Yapılan değişiklikle vatandaşın ne gibi mağduriyet yaşadığını kısaca özetlemek istiyorum” şeklinde açıklamalarda bulundu.

“PARASIZ MUAYENE YOK!”

Verdiği bilgilerde, “Muayene katılım payı ödemeden muayene olmak için tek yer ‘Aile Hekimliği’. Ama bununla kalmıyor” diyen Solak; “Aile hekimine giden vatandaş muayene katılım payı ödemiyor. 3 Lira reçete katılım payı ödemek zorunda kalıyor. Bu durum emekli ise yüzde 10, çalışan ise yüzde 20 oranında ilaç katılım payı da eklenerek artıyor. Katkı payınızın 3 Lira’dan az olduğu durumlarda ilacı eczaneden almak daha uygun hale geliyor. Reçetedeki ilaç sayısı ilaç üçten fazla ise fazla olan her ilaç için de 1 lira fazla ödemek zorundayız. Aile hekimi değil de kamu hastanesine gitmek istersek muayene katılım payı 5 Lira’ya çıkıyor. Tabi birde özel hastaneler var burada da 12 Lira ödemek zorundayız. Ayrıca  özel hastane sınıfına göre ilave muayene ve ek hizmetler ücreti ödeyeceğimizi de bilmemiz gerek” şeklinde konuştu.

EMEKLİ VE ÇALIŞAN…

Emekli maaşlarından sağlık tutarlarının kesildiğini ve bunu maaşını aldığı zaman kişinin öğrenerek şaşırdığını söyleyen Sosyal güvenlik Uzmanı Solak; “Emekli bir vatandaşımız, kendisi veya bakmakla yükümlü olduğu eşi ve çocuğunun rahatsızlığı durumunda kamu hastanesine götürmesi durumunda katılım payı tutarı istenmiyor, ilacı alırken de ücret talep edilmiyor. Durumun farkında olmayan vatandaş emekli maaşını düşük aldığında şaşırıyor. Bu ücretlerin tamamı emekli maaşından kesiliyor. Emekli değil de çalışan vatandaş ise kamu hastanesine gitmesi durumunda katılım payı ücretlerini ilaç aldığı eczacıya, özel hastaneye gitmiş ise özel hastaneye, yeşil alan muayenesi katılım payını ise ilaç aldığı eczacıya ödemek zorundadır. Bu netice ile ‘her şeyin başı sağlık’ sözünü daha ciddiye almamızı temenni eder sağlıklı uzun ömürlü bir hayat dilerim” ifadelerinde bulundu. ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ