Kredi kartıyla konut alınca.... Yeni sınırlama mı geliyor?

Kredi faizleri yükselince kredi kartı ile araç veya konut satın alımı yapan vatandaşların sayısı da arttı. Bu sebeple yeni düzenleme mi gelecek? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'İn Kayseri haberlerinde...

Kredi kartıyla konut alınca.... Yeni sınırlama mı geliyor?

Son dönemde artan kredi faizleri, hem araç hem de konut alımında kredi kullanımını oldukça zorlaştırdı. Bu durum sebebiyle bankalar kredi limitlerini düşük tutarken vatandaşlar da alternatiflere yönelmeye başladı. İlgili isim, sektörel anlamda bir taksit kısıtlaması ve tüm kullanıcıların kredi kartı limitlerinin gözden geçirileceği bir uygulamanın gündeme geleceği kanaatinde olduklarını ifade etti.  

Bankalarda kredi faiz oranları yükselirken, taşıt ve konut alımlarında kredi limitleri düşük kaldı. Zor durumda kalan vatandaşlar sorucu kredi kartıyla çözdü.

Kredi kartlarında 12 ay taksitle araç satışı veya vatandaşların ev alırken peşinat olarak kullanmak üzere kredi kartı üzerinden nakit avans çekimi yapıyor. Nakit avansta ise taksit uygulanarak borcun vadesi de uzatılmış oluyor.

Kredi kartıyla konut alınca.... Yeni sınırlama mı geliyor?

Milliyet’te yer alan habere göre, Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, kredi kartı limitleri, faiz oranları ile konut ve taşıt kredilerine ilişkin açıklama yaptı.

Kurtuluş, “Bu konuya iki açıdan bakmak lazım. Birincisi kredi kartı kullanımı kayıt dışı ekonomiyi önlediği için kayıt dışı satışların önüne geçtiği için tavsiye edilen bir ödeme aracı olarak gösteriliyor. Ancak insanların ödeme gücünün ötesinde kredi kartı ile alışverişler yapmaları da çok teşvik edilen hususlardan biri değil. Dolayısıyla burada cep telefonlarında nasıl taksit imkanı yoksa yakın zamanda otomobil satışlarında da taksit yapılamayacağını düşünüyoruz.’’ dedi.

Vatandaşların kredi limitlerinin düşük olmasıyla alternatif yollara yöneldiğini belirten Kurtuluş, Sektörel anlamda bir taksit kısıtlaması ve tüm kullanıcıların kredi kartı limitlerinin gözden geçirileceği bir uygulamanın gündeme geleceği kanaatinde olduklarını ifade etti.

Kredi kartıyla konut alınca.... Yeni sınırlama mı geliyor?

Kurtuluş, kredilere limit getirilmesiyle daralmanın yılın üçüncü çeyreğine kadar devam edeceğini düşündüğünü belirtti.

İki aylık açıklanan enflasyonun yüzde 10’un üzerinde geldiğini belirten Kurtuluş, ‘’Bu da yüzde 36’lık yıl sonu enflasyon hedefinden uzaklaşılması anlamına geliyor. Piyasayı dengelemek için 500 baz puanlık faiz artışına gidildi. Tekrar bir faiz artışı olursa tabi bu domino etkisi yaratarak kredi ve kredi kartı faizlerini yükseltecektir. Dolayısıyla erken borçlanmanın her zaman daha mantıklı olacağını düşünüyoruz.’’ ifadelerini kullandı.

Kredi kartlarına limit düzenlemesi gelecek mi sorusuna da açıklık getiren Kurtuluş şunları söyledi, ‘’Burada bir düzenleme söz konusu olacaktır. Bir kullanıcının kredi kartının toplam limiti gelirinin 4 katını aşamıyor. Siz 10 tane bankadan kredi kartı alsanız dahi bütün kredi kartlarınız gelirinizin 4 katını geçemez. Örneğin 20 bin TL geliri olan bir kişinin tüm kredi kartlarının toplam limiti 80 bin TL’yi geçmemekte. Şu anda bu uygulama bankalar tarafından doğru uygulanmıyor. Kredi kartı harcamalarının düşürülmesi için limitlere bir güncelleme yapılacaktır. Kredi kartı limitlerinin düşürülmesini bekliyorum.’’

Kredi kartı faizlerinin ihtiyaç ve taşıt kredilerine oranla daha düşük seyrettiğini kaydeden Kurtulış şöyle devam etti: ‘’Aslında kredi kartı faizlerinin kredi faizlerinden çok daha yüksek olması gerekiyor. Şu anda piyasanın tam anlamıyla kilitlenmemesi için, piyasadaki hareketin kontrollü olarak devam edebilmesi için bu göz ardı ediliyor. Ekonomi yönetimi buna kısa vadede çözüm bulacaktır ve kredi kartı faizlerini kredi faizlerinin üzerine çıkaracaktır. 12 ay taksit ile otomobil alımı veya konut alımı için nakit avans çekilmesi tamamıyla kredi kartı faizlerinin, kredi faizlerine göre daha uygun olmasından kaynaklanıyor. Ben kısa vadede buna bir tedbir geleceğini düşünüyorum.’’

Kredi kartı nakit çekimine de sınırlandırma gelebileceğini ifade eden Kurtuluş, örneğin araç alımında, halihazırda cep telefonlarında olduğu gibi taksitin kısıtlanması şeklinde bir uygulama olabileceğini söyledi.