Kayıp büyük

Erciyes AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Cahit Cıngı, Kovid-19 salgını nedeniyle kapatılan Erciyes Kayak Merkezi pistlerinin, iki hafta boyunca şehirde en az 50 milyon TL kayba yol açtığını söyledi.

Kayıp büyük

Kovid-19 salgını tüm sektörlerde olduğu gibi kış turizmini de olumsuz etkiledi. Avrupa'da Kasım ayından itibaren kayak merkezlerinin kapatılmasının ardından, kayak sporcularına kapılarını açan Türkiye'de, kış turizminin yapıldığı bölgelerde otel ve diğer işletmeler, Avrupa'dan gelen turisti tutmak amacıyla hijyen ve güvenlik sertifikalarını aldı, tur anlaşmaları yaptı ve çok sayıda hazırlık için harcama yaptı.

UMUTLAR SUYA DÜŞTÜ

Erciyes Kayak Merkezi de bu hazırlıklar kapsamında global çapta en yetkin uluslararası kuruluş olan Bureau Veritas tarafından güvenli kayak merkezi (Safe Ski Resort) sertifikası alarak, dünyada ilk kez bu sertifikayı alan kayak merkezi olarak tarihe geçti. Erciyes Kayak Merkezi, söz konusu sertifikanın güvenilirliği, 26 milyon metrekare alanda kurulu olan 10 otel ve çok sayıda işletmenin de hijyen ve güvenlik sertifikalarının almasının etkisi ve yapılan tanıtım çalışmalarıyla çok sayıda yurt dışı tur acentesiyle işbirliği sağladı. Açıldığından bu yana en yoğun dönemini yaşamayı bekleyen Kayak Merkezi, 25 Aralık'ta kayak pistlerinin kapatılması kararının ardından büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. 4 günlük yılbaşı tatilinde de pistlerin kapalı olması nedeniyle, Kayak Merkezi'ndeki işletmeler büyük kayıp yaşadı. Kapatılma kararı, Kayak Merkezi dışında, şehir merkezindeki otel işletmeleri ve esnafı da olumsuz etkiledi.

ŞEHİR MERKEZİNİ DE ETKİLEDİ

Konuyla ilgili olarak Anadolu Haber'e açıklamada bulunan Erciyes AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Cahit Cıngı, iki haftadan bu yana uygulanan kapatılma kararının şehre olan maliyetinin en az 50 milyon TL civarında olduğunu ifade etti. Cıngı, "Biz bunu sadece Dağ'daki kayak merkezi ve oradaki tesisler açısından değerlendirmiyoruz. Şehir merkezindeki otellerimizde de yüzde 100 rezervasyon sağlanmıştı. Kayak Merkezi'ndeki rezervasyon iptallerinden onlar da etkilendi. Öte yandan şehir merkezindeki esnafa katkısı da söz konusu olacaktı. Bu durumda hiçbiri olmadı ve iki haftalık kapanmanın şehre olan maliyeti 50 milyon TL civarında. Ancak Gaziantep, Kahramanmaraş, Mersin, Nevşehir gibi yakın illerden günübirlik gelen turistleri de hesaba kattığımızda bu kayıp daha büyük." dedi.

POLONYA VE UKRAYNA'DAN GELEN SEFERLER İPTAL EDİLDİ

Polonya ve Ukrayna'dan yapılacak olan tüm seferlerin iptal edildiğini belirten ve bu durumun gelecek yıllar açısından imaj kaybına yol açacağını vurgulayan Cıngı, "Polonyalı operatör tüm seferlerini iptal etti. Polonya'dan gelecek olan turist sayısı 3 bin civarındaydı, hepsini biner Dolar'dan hesaplarsanız sadece Polonya'dan kaybımız yekünde büyük bir miktar. Ukrayna'dan her pazar Kayseri-Kiev tarifeli, 16 hafta sürece bir uçak seferi konmuştu, o iptal oldu. Bu aynı zamanda Kayseri'den Kiev'e gidecekler için de direk uçuş anlamına geliyordu. İstanbul ve Ankara'dan tur organize eden sadece bir acentenin kaybı 1 milyon Lira. Rezervasyon iptallerinin bize olduğu kadar acentelere de olumsuz etkisi var. Ayrıca bu işin uzun vadeli kaybı ise imaj kaybı. Bu kaybı telafi etmemiz umarım mümkün olur." diye konuştu.

TURİSTLER MÜZE VE KAPADOKYA'YA YÖNLENDİRİLDİ

Pistlerin kapatıldığı süreçte turistleri şehir merkezinde müzeler ile Kapadokya'ya yönlendirdiklerini söyleyen Cıngı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kapanma yasağının uygulanacağı netleştiğinde İl Kültür Turizm Müdürlüğümüz, otel işletmeleri ve acentelerin yöneticileri ile toplantılar yaptık. Bu süreçte misafirlere nasıl keyifli zaman geçirtebileceğimiz konusunda kafa yorduk. Yılbaşında hem Turizm Müdürlüğümüz hem de Büyükşehir Belediyemize bağlı müzeler açıktı. Operatörler turistleri buralara yönlendirdi. Kapadokya'ya turlar düzenledik. Yılbaşından sonraki ilk günde Kayseri Kalesinin içindeki müzemizi 150, Kayseri Kalesini de 200 civarında turist ziyaret etti. Tabi, alışveriş yapamadılar, yiyip içemediler, dolayısıyla şehrimize ekonomik gelir sağlanamadı. Turistler de, 'Biz buraya müze görmeye gelmedik, kayak için geldik' diye tepki gösterdi elbette ancak devletin verdiği karara da saygı duydular."

"KARAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ"

Türkiye'de ortalama 1 Aralık'ta başlayan sezon öncesinde kış turizm merkezlerindeki işletmelerin, hijyen ve güvenlik sertifikaları ile diğer hazırlıklar için önemli harcamalar yaptığını belirten Cıngı, kapatma kararlarından dolayı sezonun bekledikleri gibi yürümediğinin altını çizdi. Cıngı, "Ümit ediyoruz ki, önümüzdeki haftadan itibaren kayak merkezlerinin kapanma kararı gözden geçirilir." diyerek sözlerini noktaladı.

Özel Haber - Selma Kara