Kadınların korkulu rüyası! Tedavi edilmezse böbrek hasarı oluşabilir...

Kadınların en çok yakındığı sıkıntılardan biri olan idrar yolu enfeksiyonu, zaman zaman can sıkıcı olabilen günlük yaşam kalitesini bozan bir durumdur. İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir? Teşhis ve tedavi süreci nasıl gerçekleşir? Tedavi edilmezse hangi hastalığa sebep olur? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

Kadınların korkulu rüyası! Tedavi edilmezse böbrek hasarı oluşabilir...
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kadınların en çok yakındığı sıkıntılardan biri olan idrar yolu enfeksiyonu, zaman zaman can sıkıcı olabilen günlük yaşam kalitesini bozan bir durumdur. İdrar yaparken yaşanan yanma, batma hissi, acı ve ağrı gibi şikayetlerine eşlik eden halsizlik, ateş ve bulantı gibi belirtiler de bu hastalığın belirtileri arasında...İdrar yolu enfeksiyonu hakkında bilmeniz gereken her şeyi Kayseri Anadolu Haber olarak sizler için derledik. 

İdrar yolu enfeksiyonunun belirtileri nelerdir?

İdrar yolu enfeksiyonu şiddeti ve tipine göre belirtileri değişebilecek bir hastalıktır. Ancak en sık görülen belirtileri arasında ağrılı idrar yapma, idrar sıklığında artış, yanma hissi, idrarın kokusunda değişme, karnın alt kısmında ya da kasık bölgesinde ağrı ve idrar yaparken tam rahatlamama hissi yer alır. Hafif enfeksiyonlarda evde hızla belirtileri azaltmak için uygulanabilecek yöntemler mevcut. Bol su içmek şikayetlerin hafiflemesine yardımcı olacaktr. Pamuklu iç çamaşırı tercih etmek  ve dar giysilerden kaçınmak da hekime başvurmadan önce yapılması gerekenler arasında yer alıyor.

İdrar yolu enfeksiyonuna sebep olan risk faktörleri

İdrar yolu enfeksiyonu kadınların idrar kanalının erkeklere oranla daha kısa olması ve mesane ile dışarı açılmasıdır. Hastalığa sebep olabilecek risk faktörleri şöyle;

Bağışıklık sistemi problemleri

Cinsel ilişki

Cinsiyet

Diyabet hastalığı

Hamilelik

İdrar yolunda tıkanıklık

Menopoz dönemi

Mesane tembelliği

Tuvalet sonrası genital bölgenin doğru şekilde temizlenmemesi, bakterilerin üremesi için uygun ortam sağlayabilir.

İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmezse ne olur?

Tedavi edilmediğinde başka ciddi rahatsızlıklara sebep olur, bunlardan ilki böbrek enfeksiyonudur. İdrar yolu enfeksiyonu başlangıçta idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma gibi belirtilerle kendini gösterirken, böbrek enfeksiyonunda ateş, titreme, bulantı, kusma gibi daha şiddetli belirtilerle kendini gösterir.

Bu hastalığın tedavisinde erken teşhis ve uygun tedavi önem arz ediyor. Diğer bir komplikasyon ise hamilelikte oluşan idrar yolu enfeksiyonlarıdır. Bu durumda anne adayının ve bebeğin sağlığı açısından ciddi riskler söz konusu olabilir. Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonları sık görülür ve tedavi edilmesi gerekir. Son olarak, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları da ciddi bir durumdur. Sık sık bu enfeksiyona maruz kalan insanların hekim kontrolünde kalmaları önemlidir.

İdrar yolu enfeksiyonu nasıl teşhis edilir?

İdrardaki bakteri sayısını ve türünü belirlemek için tam idrar tetkiki ve idrar kültürü yapılmalıdır. 

İdrar olları enfeksiyonu nasıl tedavi edilir?

Bu rahatsızlığın tedavisi için öncelikle doktorunuza başvurmanız gerekir. Tedavi sürecinde ise doktorunuz size idrar yolu enfeksiyonu ilaç reçete edebilir. Tedaviyi sonuna kadar uygulamak ve bol su tüketmek de önemlidir. Bazı bitki çayları da idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelebilir. Adaçayı ve civanperçemi çayları bu konuda faydalı olduğu bilinen çaylar arasında...Tuvalet sonrasında cinsel organ bölgesini temizlemeyi unutmamalısınız. Sık idrar çıkma ihtiyacınız varsa ertelememek faydalı olacaktır.