9 Ağustos: Tarihte bugün ne oldu?

9 Ağustos tarihinde geçmiş yıllarda gerçekleşen önemli olaylar ve dönüm noktalarıyla birlikte geçmişin sayfalarında derin bir yolculuğa çıkıyoruz. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

9 Ağustos: Tarihte bugün ne oldu?

9 Ağustos tarihinde gerçekleşen önemli olaylar ve dönüm noktalarıyla birlikte geçmişin sayfalarında derin bir yolculuğa çıkıyoruz. Geçmişin sayfalarında gerçekleşen bu dönüm noktaları, tarih boyunca insanlık için önemli etkiler yaratmış ve geleceğimizi şekillendirmiş olaylar arasında yer alıyor. 9 Ağustos tarihinde yaşanan gelişmeleri Kayseri Anadolu Haber olarak hazırladık...

9 Ağustos 2016

Kızılay Meydanı'nın ismi "15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı" oldu

9 Ağustos: Tarihte bugün ne oldu?

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ismi değiştirileceği açıklanan Ankara'nın merkezindeki Kızılay Meydanı'nın adı "15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı" oldu. Karar Ankara Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında alındı.

9 Ağustos 2013

Lübnan'da Türk pilot ve yardımcısı kaçırıldı

9 Ağustos: Tarihte bugün ne oldu?

Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi İnan Özyıldız, bugün sabaha karşı başkent Beyrut'ta Türk pilot ve yardımcısının kaçırıldığını söyledi. Özyıldız, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, "Aldığımız bilgiye göre, İstanbul'dan Beyrut'a yolcu getiren THY uçağının personelini havalimanından otele götüren servis aracının önü silahlı kişiler tarafından kesiliyor. Silahlı kişiler otobüste bulunan hostesleri indirerek pilot ve yardımcı pilotu kaçırıyor" dedi. Türk pilot ve yardımcısını kaçıranlar, Suriye'de rehin tutulan 9 Lübnanlının serbest bırakılması talebinde bulundu.

9 Ağustos 1997

Elli dört gazeteci cemiyeti ile derneğinin oluşturduğu Gazeteciler Federasyonu kuruldu

9 Ağustos: Tarihte bugün ne oldu?

Federasyonun adı Türkiye Gazeteciler Federasyonu'dur. Kısaltılmış adı TGF'dir. Federasyonun genel merkezi Ankara'dır. Federasyon gerekli gördüğü illerde temsilcilikler açabilir.

9 Ağustos 1994

Aydın Doğan Hürriyet grubunu satın aldı

9 Ağustos: Tarihte bugün ne oldu?

Aydın Doğan, Doğan Holding Onursal Başkanı, iş adamı ve eski medya patronu. Kurduğu Doğan Medya Grubu ile, Meydan, Gözcü, Son Çağrı, Posta, Hürriyet, Radikal, Fanatik, Referans ve Hürriyet Daily News gazetelerini; ayrıca Kanal D, CNN Türk'ün de içinde bulunduğu 21 televizyon kanalını bünyesine kattı. Yine bunların yanı sıra Petrol Ofisi şirketini de holding bünyesine katmıştır. 1998 yılında medyada daha yetenekli elemanlar yetiştirebilmek için Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesini açtı. Medya Holding bünyesinde de 50'nin üzerinde şirketin sahibidir.

9 Ağustos 1980

Kahramanmaraş olayları davası sonuçlandı: 22 kişiye idam cezası verildi

9 Ağustos: Tarihte bugün ne oldu?

Maraş Katliamı veya Maraş Olayları, 19 Aralık ile 26 Aralık 1978'de Kahramanmaraş'ta meydana gelen Alevilere yönelik katliam. Resmi rakamlara göre yedi gün süren olaylar sırasında 120 insan öldürüldü. Yirmi üç yıl süren davalar sonunda 22 kişi idam, 7 kişi müebbet hapis, 321 kişi de 1–24 yıl arasında ceza almıştır. Katliamda önemli rol oynayan 68 kişiye ise ulaşılamadı. 12 Eylül Darbesi'ne sebep olan olaylardan biri olarak kabul edilmektedir. Millî İstihbarat Teşkilatı'na göre olayların başlamasında "Türk-Kürt meselesi" de etken olmuştur.

 9 Ağustos 1945

ABD Japonya'nın Nagazaki şehrine atom bombası attı

9 Ağustos: Tarihte bugün ne oldu?

9 Ağustos 1945 (Amerikan kaydına göre 10:58'de, Japon kaydına göre saat 11:02'de), Plütonyum-239 tipi atom bombası "Fat Man" (Şişman Adam, resmî adıyla Mark III) ile Nagasaki'ye gerçekleştirdiği saldırı. Nagasaki'ye düzenlenen atom bombası saldırısı ile birlikte askeri tarihinde gerçekleştirilen yegâne nükleer saldırısıdır. Nagasaki'de 80.000 kişi hayatını kaybetti. 2007'de, Nagasaki belediyesinin resmî listesine göre, o an öldürülen veya daha sonra atom bombasının etkisiyle ölenlerin toplam sayısı 143.124'e ulaşmıştı.

 9 Ağustos 1954

Türkiye Yunanistan Ve Yugoslavya arasında ''Balkan Paktı'' adı verilen ittifak kuruldu

9 Ağustos: Tarihte bugün ne oldu?

Balkan Paktı, 28 Şubat 1953'te, Yunanistan, Türkiye ve Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti arasında imzalanan antlaşma.Ankara'da imzalanmıştır. Antlaşma, Sovyetler Birliği'nin Balkanlar'daki ilerleyişine karşı bir set çekme amacıyla imzalandığı bildirilmektedir. Bu antlaşma, üç ülke arasında nihai askeri iş birliğinin yolunu açmıştır. İmzalandığı dönemde Türkiye ve Yunanistan NATO'ya üye ülkeler arasındaydı ancak komünist Yugoslavya NATO'ya girmek istemiyordu.

9 Ağustos 1936

Berlin Olimpiyatlarında milli güreşçi Yaşar Erkan 62 kiloda şampiyon oldu

9 Ağustos: Tarihte bugün ne oldu?

Yaz olimpiyatlarına 49 ülkeden, 328'i kadın olmak üzere 4069 sporcu katılmış ve bunlar 142 kategoride yarışmışlardır. Türkiye bu olimpiyatlara 11 güreşçi, 7 eskrimci, 5 bisikletçi, 19 futbolcu, 4 binici, 9 basketbolcu ve 4 yelkenci olmak üzere 59 sporcu ile katılmıştır. Bu olimpiyatlarda güreşçimiz Yaşar Erkan, grekoromende (hafif sıklette) şampiyon olarak altın madalya kazanmıştır.

9 Ağustos 1928

Harf Devrimi gerçekleşti

9 Ağustos: Tarihte bugün ne oldu?

Harf Devrimi, Türkiye'de 1 Kasım 1928 tarihinde 1353 sayılı "Yeni Türk harflerinin kabul ve tatbiki hakkında Kanun"un kabul edilmesi ve yeni alfabenin yerleştirilmesi sürecine genel olarak verilen isimdir. Bu yasanın kabulüyle o güne kadar kullanılan Arap harfleri esaslı Osmanlı alfabesinin resmiyeti son buldu ve Latin harflerini esas alan Türk alfabesi yürürlüğe kondu. Yeni alfabenin hayata geçirilmesi için 5 ila 15 senelik geçiş süreçleri öngören komisyonda bulunan Falih Rıfkı Atay'ın aktardığına göre Atatürk "bu ya üç ayda olur ya da hiç olmaz" diyerek zaman kaybedilmemesini istedi. Alfabe tamamlandıktan sonra 9 Ağustos 1928'de Atatürk, harfleri Cumhuriyet Halk Partisi'nin Gülhane'deki galasına katılanlara tanıttı.

 9 Ağustos 1915

I. Anafartalar Zaferi

9 Ağustos: Tarihte bugün ne oldu?

Birinci Anafartalar Muharebesi, Gelibolu'daki Müttefik Kuvvetleri'ne ulaşan takviye kuvvetleri ile gerçekleşen Suvla Koyu çıkarması ardından bu birliklerle Osmanlı kuvvetleri arasında 9 Ağustos 1915 tarihinde gerçekleşen muharabelerdir. Anafartalar Grubu Komutanı Miralay Mustafa Kemal Paşa komutasındaki ordu, Conkbayırı'nda İtilaf Devletleri ordularını yendi. I. Anafartalar Zaferi kazanıldı.

9 Ağustos 1173

Pisa Kulesi’nin tamamlanması 200 yıl sürecek inşaatı başladı

9 Ağustos: Tarihte bugün ne oldu?

Pisa Kulesi, İtalya'nın kuzeyindeki Pisa şehrinde Piazza dei Miracoli'de yer alan ve 1063-1090 yıllarında yapılan şehir katedralinin çan kulesi, ana yapıdan ayrı olarak 1173'te yapılmıştır. Kule üst üste bindirilmiş yuvarlak 6 sütun dizisinden meydana gelmiştir. 56 metre yüksekliktedir. Üzerine 294 basamaklı bir merdivenle çıkılır. En üstteki çanların bulunduğu 8. kat silindir biçimindedir. Pisa Kulesi bitirildiği tarihten itibaren güneye doğru eğilmeye başlamıştır. Bunun sebebi temeldeki yumuşak zemindeki bir çökmedir. Kule, Pisa'nın gücünün ve zenginliğinin bir sembolü olarak Cenova ve Venedik'e rakip olarak yapılmıştır.