Şenay Sarıaslan

Kendinle Tanışmaya Hazır Mısın?

Şenay Sarıaslan

Gözlerini kapat, yedi yaşındaki halin karşında, kıyamammm… Muhtemelen şuan sizde kıyamıyorsunuz. Lütfen, ona iyice bakın. Ahh çocukluğumuz, ne kadarda heyecanlı, mutlu ve yaralanmaya açık değil mi?

Kimsenin fark etmediği o bedende, o anda o kadar çok birikmiş travma var ki göremediğimiz ve tabii ki göremedikleri…

Şimdiki çocuklar şanslı, aileler her şeyin farkındalar. Travma nedir, çocuk büyütürken nelere dikkat edilmeli, hangi yaşta hangi duygularına dokunulmalı hepsini biliyorlar. Hatta artık ergenler bile şanslı, bizlerin ailelerimize kendimizi ispat etmek için çektiğimiz acı sancıları onlar basit birer çizik olarak atlatabiliyorlar. Düşüncesi bile bana kendimi sıcacık hissettirdi.

Ergenlikte yaşadığımız sorunlarda büyük travmalara sebep oluyor, biliyorum ama benim esas değinmek istediğim çocukluk travmalarımız. Ruhumuzda derin yaralar bırakan o travmaların çoğunun şu anki kişiliğimizde ve davranışlarımızda etkisi olduğunun aslında hem hepimiz farkındayız hem değiliz. O yaralarımız, sadece belli başlı psikolojik sorunları değil şuan ki hastalıklarımızın da temelini oluşturuyor. Kulağa korkunç geliyor, farkındayım ama maalesef bu gerçek.

Bu konuyla ilgili yazılmış kitapları okuyup, filmleri izledim. Sonuç olarak kararsız kalmıştım. Hem katıldığım hem de katılmadığım noktalar olmuştu. Tabii ki normal bir durum bu ancak bir kitaba denk geldim ki, işte o kitap tüm düşüncelerimi değiştirdi. Kitapta yazanlar kesinlikle doğruydu. Bunun için sizlerle de paylaşmak istedim.

Kitap, Kendiniz Olmanızı Engelleyen 5 Yara ve yazarı Lise Bourbeau… Sizler sosyal medyadan araştırmalarınızı yaparsınız da ben yine de kısacık yazardan ve kitaptan müsaadenizle bahsedeceğim.

Lise, hem uluslararası yazar ve konuşmacı hem de Quebec’teki en büyük kişisel gelişim okulunun kurucusuymuş. Birçok ülkede atölye çalışmaları da yapan Lise, aynı sorun etrafında dönüp dolaşıyorsanız çözüm için mutlaka bu kitabı okumalısınız diyor.

Sadece yazar değil, bende kitabın bir okuru olarak size tavsiye ediyorum.

Kitap toplamda 7 bölümden oluşuyor.

1 - Yaraların ve Maskelerin Yaratılışı

2 - Reddedilme

3 - Terk Edilme

4 - Aşağılanma

5 - İhanet

6 - Haksızlık

7 - Yaraların İyileştirilmesi ve Maskelerin Dönüştürülmesi

En sonunda da yazarın notları bulunuyor.

Dış görünüşünüzden, beden şeklinizden, karakterinizden hangi yaralarınız olduğunu anlamak ilk başta biraz ürkütücü olabiliyor, tamam ama bunların farkına varıp zaaflarınızı görmek ve kendinizi baştan yaratmaya çalışmaya değiyor.

Yazarın Diğer Yazıları