Şenay Sarıaslan

Bayram Romantizmi!

Şenay Sarıaslan

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız, artık sadece çocuk bayramı gibi değil mi? 

104. Yılını kutladığımız Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunu unutmuş gibiyiz. Eskiden büyük bir coşkuyla, çeşitli etkinliklerle, birbirinden büyüleyici gösterilerle kutladığımız Ulusal Egemenlik Bayramımız artık sadece İstiklal Marşı’nın okunup ardından da birkaç mesaj yayımladığımız sıradan günler gibi oldu.

Çocukların okullarda kutladığı, Atamızın çocuklara armağan ettiği bir çocuk bayramı!

Oysaki 23 Nisan 1920 yılında Meclisimiz açılmış, ulusal egemenliğimiz taçlanmıştı. Ve bence bu tarihin en unutulmaz detayı, büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu günü çocuklara armağan etmiş olmasıdır. Dünyada bir ilk! Ne büyük inceliktir, çocuklara bir bayram armağan etmek ve onlara kendilerini önemli hissettirmek…

Sanırım devlet büyüklerimiz atamızı örnek alırken birazcık abarttılar ki son zamanlarda 23 Nisanlar gerçekten çocuk bayramı kıvamında sadece okullarda ‘ neşe doluyor insan’ oldu. 

Artık bu romantizmden çıkmalı,  23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı yeniden Ulusal Egemenlik kısmını da hatırlayarak, eskiden yapıldığı gibi özüne uygun gösterilerle kutlamalıyız. 

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın hatırlanması için;
•    23 Nisan 1920'de resmi olarak açıldı. Bu tarih, Türk milletinin kendi kaderini belirleme hakkını eline aldığı ve tam bağımsızlığını ilan ettiği tarih olarak kabul edilir.
•    23 Nisan 1921 yılından itibaren ‘Ulusal Egemenlik Bayramı’ olarak kutlanmaya başlandı.
•    1929 yılında, 23 Nisan tarihinde ilk kez çocukların da bayramı kutlamaya dâhil edilmesiyle bu gün ‘Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’ olarak genişletildi.
•    Atatürk'ün önderliğinde, bu özel gün zamanla sadece Türkiye'de değil, uluslararası alanda da Dünya Çocukları’na armağan edildi.

Yazarın Diğer Yazıları