Şenay Sarıaslan

Fakirlik Yüzleri Güldürdü

Şenay Sarıaslan

Ülkemizde ekonominin her geçen gün biraz daha kötüye gitmesi ilk defa bu bayram bir mutluluk sebebi oldu, ailelerin yüzlerini güldürdü. 

Enflasyonun sürekli yükselmesi, alım gücünün düşmesi ile daha az para harcamaya başlayan vatandaşlar dokuz günlük bayram tatillerinde mutluluğu birlik ve beraberlikte buldular.

Geniş aile kavramının nesli tükenmek üzereyken ekonomik darlık yaşayan vatandaşlar sayesinde yeniden nesli çoğalmaya başladı. Her bayram reklamlarda bile pencere önlerinde çocuklarını, torunlarını bekleyen dedeler ve büyükanneler bu bayram misafir ağırlamaktan ve sevgi yumağı olmaktan yorgun düştüler. İnsanlardaki ekonomik yorgunluk, kurulan büyük aile sofraları ve neşeli akraba sohbetleri ile yerini huzurlu bir hafifliğe bıraktı. 

Bu bayram Kayseri'de unutulmaya yüz tutmuş bir gelenek yeniden canlandı ve ben bu yüzden çok mutluyum. Şeker toplamayı geçtiğimiz yıllarda yaşanan vahim bir durumdan dolayı bırakan Kayserili çocuklar, bu sene yeniden kapıları çalmaya ve o neşeli sesleriyle ‘iyi bayramlarrrr’ demeye başladılar. Vatandaşları hem şaşırtan hem sevindiren çocukların bu hareketi, bizler için geleneklerin birleştirici özelliğini hatırlatmış oldu. 

Bir bayramı daha iyisiyle kötüsüyle arkamızda bıraktık. Rabbim seneyede sevdiklerimizle, sağlıkla ve keyifle bir arada kutlamayı nasip etsin inşallah...

Yazarın Diğer Yazıları