Ünlü Türk Markası Yurt Dışında Yasaklandı! Sebebi Bakın Ne Çıktı?

Türkiye'nin önde gelen ünlü markası Beypazarı maden suyu, İsviçre ülkesinde satışı yasaklandı ve geri çağırma işlemi başlatıldı. Bakın ne sebebi ne çıktı? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in, Kayseri haberlerinde…

Ünlü Türk Markası Yurt Dışında Yasaklandı! Sebebi Bakın Ne Çıktı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Bürosu, Türkiye’nin önde gelen ünlü markası Beypazarı maden suyunu yasakladı ve geri çağırma işlemi başlattığını duyurdu.

Maden suyu, özellikle yemekten sonra sıkça tüketilen ve vücuda pek çok fayda sağlayan zengin mineralli içecek olarak biliniyor ve özellikle Türkiye’de çok fazla tüketiliyor. Türkiye’nin ilk maden suyu üreticilerinden olan Niyazi Ercan tarafından üretilen Beypazarı maden suyu, 1957 yılında kurulduğunda 6000 şişe kapasiteli olarak üretilmişti. Günümüzde ise 60 bin m2 kapalı alana kurulu ve Türkiye’de maden suyu sektöründe en büyüğü olma özelliği taşıyor. 

‘Yüksek miktarda bor içeriyor’

İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Bürosu (FSVO), Türkiye'den gelen Beypazarı markasına ait maden suyunda yüksek miktarda bor tespit ettiğini açıkladı. Türkiye'de en popüler markalar arasında yer alan Beypazarı maden suyunun İsviçre'de yasaklanması büyük yankı uyandırdı. Yasaklanma sebebinin ise içerisinde yüksek bor içeriğinin fetal gelişimi ve doğurganlığı olumsuz etkileyebileceği belirtildi. Dolayısıyla İsviçre hükümeti, Beypazarı marka maden suyunun tüketilmemesi gerektiğini duyurarak ürünü yasakladı. Üretici firma ise geri çağırma işlemine başladı.

İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Bürosu tarafından açıklamada ise şu ifadeler yer alıyor; ‘Bern, 15 Nisan 2024 - Yapılan resmi inceleme kapsamında Beypazarı markalı maden suyunda aşırı bor içeriği tespit edildi. Sağlık riski göz ardı edilemez. Federal Gıda Güvenliği ve Veteriner İşleri Dairesi (BLV), etkilenen markanın maden suyunun tüketilmemesini tavsiye ediyor. BAK-SAN GmbH şirketi, etkilenen ürünü derhal satıştan çekti ve geri çağırma işlemine başladı.’ 

‘Göz ardı edilemez’

Öte yandan bor elementinin insan sağlığına zararları da açıklamada belirtildi. Açıklamada; ‘Bor elementi doğal olarak yer altı suyunda ve dolayısıyla kayalardan ve topraktan yıkanabildiği için maden suyunda da bulunur. Borun fetal gelişimi ve doğurganlığı etkilediği düşünülmektedir. Bu nedenle uzun vadede sağlık riski göz ardı edilemez’ denildi.