Kayseri'de bulundu, şimdi New York'ta!

Kayseri Kültepe'de bulunmasının ardından New York Metropolitan Sanat Müzesi'nde sergilenen Asur başyapıtı tarihi eser tüm dünyanın ilgisini çekiyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Kayseri'de bulundu, şimdi New York'ta!

Kayseri Kültepe’de bulunan fildişinden oyulmuş bir vazo tutan oyuncu bir maymunun yer aldığı, M.Ö. 18. yüzyıla tarihlenen, Asur başyapıtı tarihi eserin New York City’deki Metropolitan Sanat Müzesi’nde sergileniyor.

Kayseri'de bulundu, şimdi New York'ta!

Kültepe neresi?

Kültepe, Kayseri-Sivas karayolunun 20. km’sinde yolun 2 km kuzeyindedir. Yüksekliği 22 m çapı 50 metreyi bulan bir höyük tepe ile onun etrafını çeviren Karum adı verilen aşağı şehirden ibarettir.

1948 yılından beri Prof. Dr. Tahsin Özgüç başkanlığındaki heyet tarafından sistemli olarak kazılmaktadır. Kazılarda höyükteki en eski yerleşimin Geç Kalkolitik Çağ (M.Ö.300-2500) olduğu, onu Eski Tunç Hitit, Frig, Hellenistik-Roma çağlarının takip ettiği tespit edilmiştir.
 Karum sahası; höyüğün doğu ve güneydoğu eteklerini çevirmektedir. M.Ö. 1950-1650 yıllarında Anadolu'ya ticaret maksadıyla gelen Asurlu tüccarlar tarafından iskân edilmiştir. Höyük ve Karum alanında açığa çıkarılan büyük dinsel ve resmi yapılar, evler, dükkânlar ve atölyelere ait mimari kalıntılar açık hava müzesi olarak sergilenmektedir.

Kültepe, araştırmacıların dikkatini 1881’den sonra çekmiştir. O zamana kadar benzerlerine rastlanmamış olan çivi yazılı tabletler müzelere akıyordu. 1893 ve 1894’de E. Chantre, 1906’da H. Wickler, H. Grothe yaptıkları kazılarda tabletlerin bulunduğu yeri tespit edemediler. B. Hrozny 1925’te tesadüfen, tabletlerin çıkarıldığı yeri ve dolayısıyla Asur Ticaret Kolonileri’nin merkezini/Karum’u keşfetti.

Buradan çıkarılan tarihi eserler çeşitli araştırmalardan geçerek müzelerde sergileniyor. Bu kapsamda Kayseri Kültepe’de çıkarılan fildişinden oyulmuş bir vazo tutan oyuncu bir maymunun yer aldığı, M.Ö. 18. yüzyıla tarihlenen, Asur başyapıtı tarihi eserin New York City’deki Metropolitan Sanat Müzesi’nde sergilendiği görülüyor.