İran-İsrail Savaşında Türkiye'ye Göç Dalgası Mı Gelecek?

İran'ın, İsrail'e yönelik misilleme saldırısını silahlı insansız hava araçları (SİHA) ve füzelerle gerçekleştirmesinin ardından Orta Doğu Araştırmaları uzmanı Dr. Abdullah Musab Şahin, savaşın Türkiye'yi nasıl etkileyeceğini ve göç olup olmayacağını açıkladı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in, Kayseri haberlerinde…

İran-İsrail Savaşında Türkiye'ye Göç Dalgası Mı Gelecek?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İran'ın, İsrail'e yönelik misilleme saldırısını silahlı insansız hava araçları (SİHA) ve füzelerle gerçekleştirmesinin ardından, savaşın Türkiye'ye etkileri ve olası bir göçün olup olmayacağı merak konusu oldu. Orta Doğu Araştırmaları uzmanı Dr. Abdullah Musab Şahin, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu.

‘Türkiye’yi olumsuz etkileyebilir’

İsrail'in, Şam'daki İran büyükelçilik yerleşkesinde bulunan konsolosluk binasına düzenlediği hava saldırısının ardından İran'ın beklenen misilleme saldırısını gerçekleştirdiği bildirildi. İran, silahlı insansız hava araçları (SİHA) ve füzelerle İsrail'e karşılık verdi. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, İran'ın 300'den fazla SİHA ve füze ile ülkeye saldırdığını açıkladı. Dr. Şahin, savaşın Türkiye'yi nasıl etkileyeceğini değerlendirirken öncelikle çatışmanın şiddetlenmesi halinde Türkiye'nin olumsuz etkilenebileceğini belirtiyor. Özellikle savaşın yoğunlaşmasıyla birlikte, Türkiye'nin bölgedeki istikrarı ve güvenliği açısından ciddi risklerle karşı karşıya kalabileceğine dikkat çekiyor.

‘Göç dalgası muhtemel senaryo...’

Türkiye'nin, İran-İsrail gerilimi sebebiyle olası bir göç dalgasına maruz kalabileceği senaryosunu da değerlendiren Dr. Şahin, Türkiye’nin çatışma halinin şiddetlenmesinden olumsuz etkileneceğini ve yeni bir göç dalgasına maruz kalmasının muhtemel senaryolardan biri olduğuna dikkat çekti.

‘Savaş İsrail-İran ile sınırlı kalmayacak’

Savaşın bütün Orta Doğu’yu kapsayabileceğini belirten Dr. Şahin; ‘Taraflar dışında küresel aktörlerin de bu kontrollü gerginliği devam ettirme noktasında istekli olmasından dolayı açık bir savaş halinden ziyade karşılıklı operasyonların devam etmesi muhtemel” diyen Dr. Şahin, ‘İki ülke arasındaki ihtilafın İsrail-İran ile sınırı şekilde kalmayacağı açık. İran’ın vekil aktörlerinin dağıldığı coğrafyanın genişliği bu durumu ispatlıyor. Dolayısıyla bütün Orta Doğu’yu içine alacak bir çatışma hali söz konusu olacak’ ifadelerini kullandı.